Četvrtak, 04.06.2020.

New York

Tradicija duža od 100 godina: Plivanje u ledenom Atlantiku prvog dana Nove godine

Događaj organizira Klub polarnih medvjeda
FOTO: Anadolu Agency

Svi plivači koji su ušli u more dobili su potvrdu o učešću od kluba utemeljenog 1903. godine koji rado ističe da je najstariji zimski plivački klub u Sjedinjenim Američkim Državama

Brojni građani New Yorka skakanjem u vodu i plivanjem u Atlantskom okeanu obilježili su prvi dan nove 2020. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Nekoliko hiljada hrabrih kupača u kupaćim i drugim šarolikim kostimima zaronilo je u ledeni Atlantski okean na Coney Islandu u ritualu koji se tradicionalno održava na prvi dan Nove godine u organizaciji Kluba polarnih medvjeda.

Mnogi kupači ipak su se samo kratko zadržali u vodi i zatim pojurili za ručnicima, prekrivačima i vrućim čajem pripremljenim na obali.

Svi plivači koji su ušli u more dobili su potvrdu o učešću od kluba utemeljenog 1903. godine koji rado ističe da je najstariji zimski plivački klub u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Klub zapravo organizira kupanje svake sedmice od novembra do aprila, ali novogodišnji dan privuče najveći broj kupača spremnih okušati se u ulozi "medvjeda".

Inače, ovaj tradicionalni događaj u New Yorku se održava od daleke 1903. godine. Slična praksa također postoji od Australije i Južne Afrike pa do brojnih evropskih zemalja gdje brojni građani u prazničnim danima redovno skaču u ledenohladna mora, rijeke i jezera.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh