Tradicija duga šest stoljeća: Ako nemate bureka na stolu, onda nemate ništa

objavljeno: 12.01.2018. u 20:29

Burek, odnosno pita od sitno sjeckanog ili mljevenog mesa, koje se s lukom i začinima mota u tanko razvučeno tijesto, neizostavan je dio na bosanskim soframa već punih šest stoljeća.

Burek, koji porijeklo vuče iz osmanske kuhinje, danas je vrlo omiljen, ne samo na prostoru BiH, već i u drugim zemljama regije, s tim da postoji mala razlika u njegovoj pripremi.

No, na to zašto je burek već stoljećima nezamjenjiv i neizbrisiv element bosanske kuhinje, ukazuje i činjenica da on nije omiljen samo kod lokalnog stanovništva, već je jedno od najtraženijih jela među turistima koji u BiH dolaze iz cijelog svijeta.

Jedno od mjesta na sarajevskoj Baščaršiji koje nudi kvalitetan burek je buregdžinica "Sač", a ovdje se burek peče ispod sača.

- To je naša tradicija, naše dede i nane su pravili pitu ispod sača - ističe Emina Sarač, koja već punih 20 godina radi u buregdžinici "Sač".

Naglašava kako je burek tradicionalno bosansko jelo.

- Burek je tradicionalno jelo, dakle tradicija je ostala ista. Način na koje se peče, način stavljanja začina, ostao je isti. Ništa se nije dodavalo, niti oduzimalo - kazala je Sarač.

Iako gosti imaju priliku u ovoj buregdžinici probati i druge pite poput sirnice ili zeljanice, Sarač objašnjava i to koliki "autoritet pripada bureku". Kako je kazala, "gostima možete ponuditi svako jelo, ali ako nemate bureka, onda nemate ništa".

Sarač je dodala kako je interesovanje turista za burek veliko.

- Najviše imamo gostiju iz Turske, ali tu su i Nijemci, Englezi, Španci - kazala je Sarač.

Majstor za burek Ferid Mujčinović, iako svaki dan od pet do šest sati provdi pored vatre, kaže kako sa zadovoljstvom radi svoj posao.

Nakon što se meso i začini umotaju u tijesto, Ferid uzima tepsiju i namješta je na sač. Potom se sač prekrije žarom i nakon 15 minuta burek je spreman za serviranje. U zavisnosti od želje gostiju, burek se servira i preliven pavlakom.

Caner Bayindir, Turčin koji zivi u Sarajevu, kaže kako je probao burek na više mjesta u Sarajevu, no tvrdi da je u buregdžinici "Sač" ipak poseban.