open-navfaktor-logo
search
SAD
Tornada sravnila sve pred sobom: Snimci iz Kentuckyija pokazuju "potpunu pustoš"
Oluje su izazvale razorne tornada kasno u petak i rano u subotu u dijelovima Sjedinjenih Američkih Država, rušeći sve pred sobom, a zvaničnici strahuju da bi broj mrtvih mogao premašiti 80.
12.12.2021. u 13:32
get url
text
Tornado u SAD-u

Samo u Kentuckyju guverner države kaže da je moguće da je poginulo više od 70 ljudi moglo nakon "jedne od najtežih noći u historiji Kentuckyja".

- Prilično sam siguran da je taj broj više od 70... zapravo može premašiti 100 prije nego što se završi dan - rekao je guverner Kentuckyja Andy Beshear.

Dodao je da "nivo devastacije nije sličan ničemu što sam ikada vidio".

Više od 30 tornada prijavljeno je u najmanje šest država, uključujući Missouri, Tennessee i Mississippi. 

Tornada i jaki vjetrovi srušili su tamo fabriku svijeća u Kentuckyiju, Amazonovo skladište u zapadnom Illinoisu i starački dom u Arkanzasu, noseći žrtve.

No čini se da je najteže pogođena država Kentucky.

Video s Mayfielda pokazao je da je od fabrike ostalo ogromno polje otpada, uglavnom od iskrivljenog metala, visoko nekoliko stopa, a spasioci koriste ruke i mašine da kopaju.

Zvanični broj mrtvih u Kentuckyju nije objavljen; smrtni slučajevi su prijavljeni u Arkanzasu (dva), Tenesiju (četiri), Ilinoisu (šest) i Misuriju (dva), piše CNN.

U okrugu Warren, Kentucky, djeca su među 12 poginulih u oluji, potvrdio je ured okružnog mrtvozornika CNN-u u subotu poslijepodne.

Nacionalna garda i drugo osoblje države Kentucky raspoređuju se u teško pogođena područja radi pretresa "od kuće do kuće" i uklanjanja ostataka, rekao je Beshear za CNN.

Meteorolog Noah Bergren iz Kentuckyja snimio je "potpunu pustoš" koji je ostavio tornado u gradu Mayfieldu i za BBC govorio o onome što je vidio. Na cesti su saobraćajni znakovi sa autoputa, zajedno s ukrasima s jelki iz kuća.

- Ništa nije ostalo - kazao je. 

- Ne znam kako da vam opišem sve osim da vam pokažem - dodao je.

Guverner Kentuckyija je rekao da je sistem tornada "najsmrtonosniji koji je ikada prošao" kroz američku državu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.