Snažan toplotni udar pogodio je jug Pakistana uz temperature do 45 stepeni Celzijusa, prisilivši stanovnike da ostanu kod kuća i spasilačke službe da budu pripremne za moguće intervencije.

Ekstremne temperature su također zabilježene i u susjednoj Indiji.

Najviše je pogođen lučki grad Karachi, gdje su stotine ljudi odvedene u bolnice sa simptomima toplotnog udara, kazao je lokalni službenik zdravstva Nasir Durrani.

Meteorolog Sardar Sarfraz je upozorio građane da bi temperature u tom gradu mogle porasti i do 50 stepeni.

Pakistanske vlasti su formirale na desetine centara za ljekarsku pomoć diljem južne provincije Sindh, u kojoj temperature dosežu do 45 stepeni.

Indija se također tokom posljednje dvije sedmice bori s toplotnim valovima uz temperature između 40 i 50 stepeni u pojedinim dijelovima zemlje. 

U New Delhiju je u utorak zabilježeno 48 stepeni, što je najveća temperatura u historiji tog grada, dok je u Churu, gradu u saveznoj državi Rajahastan, također zabilježen rekordan 51 stepen.

Državna agencija za upravljanje katastrofama Indije je saopćila da je u toj zemlji od velikih vrućina ove godine umrlo najmanje 36 osoba, a lokalni mediji procjenjuju da ima više od 100 žrtava.