navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ko ih ne voli

Tope se u ustima i osvježavaju: Pripremite palačinke sa ricotta sirom i limunom

Malo toga je ukusnije i mekanije od domaće palačinke.

Objavljeno: 02.03.2022. u 21:38
get url
text

Bezbroj je recepata kako možete pripremiti ovo mnogima omiljeno jelo. Kreativnost u kreiranju recepata za palačinke definitivno je pojačala i pandemija, kao i društvene mreže, gdje svako može doprinijeti svojim kulinarskim otkrićima.

U mnoštvu takvih recepata, jedan od popularnijih u posljednje vrijeme na TikToku je recept za palačinke s limunom i ricotta sirom.

Meke su i tope se u ustima, a svidjet će vam se sigurno i onaj djelić svježine koju pruža limun.

Potrebni sastojci: 1,5 šoljica brašna, 3,5 kašike šećera, 2 kašike praška za pecivo, 1/4 kašičice sode bikarbone, pola kašičice soli, 1 šoljica mlijeka, 3/4 šoljice ricotta sira,3 jaja, 1 kašičica ekstrakta vanilije, 1-2 kašičice limunove korice, 60 ml svježeg limunovog soka, 1 kašika otopljenog maslaca.

Postupak pripreme:

Zagrijte tavu na srednje jakoj temperaturi. U zdjeli za miješanje miješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so 20 sekundi.

U sredini smjese brašna napravite udubljenje i ostavite sa strane.

U posebnoj velikoj posudi za miješanje miješajte mlijeko, ricotta sir, jaja i vaniliju dok se dobro ne spoje.

U smjesu s mlijekom dodajte maslac, koricu limuna i limunov sok i miksajte dok se ne spoji. Odmah je ulijte u smjesu od brašna i umutite samo da se spoji. Tijesto treba biti malo grudvasto.

Ulijte 1/3 šoljice tijesta na rešetku ili tavu namazanu maslacem i pecite dok se na površini ne počnu pojavljivati mjehurići i dno ne postane zlatnosmeđe, a zatim okrenite i pecite suprotnu stranu dok ne porumeni.

Poslužite toplo posuto šećerom u prahu po želji i preliveno javorovim ili nekim drugim sirupom.

 

 

@traderjoesfoodreviews Trader Joe’s Lemon Ricotta Pancakes #pancakerecipe #brunchideas #traderjoes #traderjoesfoodreviews #traderjoescookbook ♬ Backyard Boy - Claire Rosinkranz