open-navfaktor-logo
search
Scenarista
Topčić: Serija "Trake" ispričat će jednu od bezbroj prijedorskih priča čije smo ratne muke i podvige zaboravili
Serija "Trake", scenariste Zlatka Topčića i reditelja Dine Mustafića u produkciji Uvertire, prvorangirana je na upravo završenom konkursu Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo u kategoriji "Razvoj dramskih serija".
05.12.2021. u 21:55
get url
text

Riječ je od drami / trileru koji u pet šezdesetominutnih epizoda na poseban način tretira tragediju Prijedora. Nakon maksimalnih ocjena Fondacije za kinematografiju u kategoriji "Razvoj filmskog projekta", ovo je još jedna potvrda visokih vrijednosti "Traka" kao scenarističkog predloška za igrani film i TV seriju.

- Serija "Trake" će imati pet epizoda sa sasvim originalnom pričom koja se razlikuje i daleko nadilazi filmsku verziju. Nije ideja da se serija pravi od filmskih restlova i dublova, nego serijal ima vlastitu priču i dramaturgiju. Elementi trilera činit će seriju atraktivnom za publiku koja, možda, može s predrasudama prihvatiti jednu tako tešku i veliku temu kakva je Prijedor. Još smo u ranoj produkcijskoj fazi i bilo bi neozbiljno spominjati glumačke podjele, kao i početak snimanja. U Bosni je to dug i neizvjestan put, sa mnogo prepreka i iskušenja. Ali ohrabruje da su dva žirija projektu "Trake", filmu i seriji, dali najveće ocjene i stavili ih na prvo mjesto u svojoj konkurenciji – kaže Topčić.

"Trake", kako je pojasnio, nema namjeru učestvovati u propagandnom ratu i revizionizmu, niti ima namjeru reći sve o genocidu u Prijedoru jer je to nemoguće, nego želi na umjetnički relevantan način, kroz pojedinačna stradanja - između ostalih, legendarnog dr. Ese Sadikovića i Slavka Ećimovića, također heroja i vođe Kurevske čete koja je pokušala osloboditi Prijedor - ispričati jednu od bezbroj prijedorskih priča, po nečemu univerzalnu da može predstavljati sve one koje, nažalost, nikada neće biti ispričane, a koje u sebi nosi svaki Prijedorčanin.

- Njima su posvećene "Trake", i onima čije su kosti rasute po sekundarnim i tercijarnim grobnicama, ali i svim Prijedorčanima poput polena rasutim po svijetu, koji u srcu nose porodične tragedije koje također zaslužuju da budu ispričane priče. Zapravo, ključna tema jeste sudbinsko pitanje, od čijeg odgovora zavisi budućnost ove zemlje: "Kako da pod krovom iste kuće žive neokajana zlodjela i njihov nezaborav? Jesu li svi mostovi porušeni ili ljubav, rođena uprkos svemu i prekaljena na najvećim iskušenjima, ipak daje novu šansu?" Pisanju scenarija su prethodili razgovori s logorašima, čitanje njihovih knjiga, gledanje dokumentarnih filmova... Sve je to od koristi, ali sama osnovna priča i glavni likovi su fikcija. Otkad se čulo u javnosti, stižu znakovi podrške, prije svega Prijedorčana - čije smo ratne muke i podvige u svojoj sarajevocentričnosti zaboravili – a gotovo su dirljivi načini na koji hoće da pomognu – poput gospođe koja nam nudi šezdesetmetarsku traku s jastučićima na kojima su izvezena imena 102 ubijene prijedorske djece – ističe Topčić.

Pojašnjava da je sada trend da se pravi uz film i serija, naravno uvažavajući specifičnosti.

- Serija od pet jednosatnih epizoda je žanrovski drama / triler što jednu tešku temu poput Prijedora čini zanimljivom i gledljivom za široku publiku – zaključuje Topčić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.