open-navfaktor-logo
search
Ugledni pisac i slikar
Topčić i Hodžić o sramnim izjavama Ivane Marić: Favorit je Yutela i regionalnih emitera, što nije dovoljno, neka čita knjige
Izjavu Ivane Marić, analitičarke i kandidatkinje Naše stranke za dogradonačelnicu Sarajeva, da su "muslimani u Bosni i Hercegovini sami sebe nazvali Bošnjacima kako ne bi bili samo muslimani" i da su praktično izmislili sebi ime, osudili su istaknuti umjetnici naše zemlje.
10.03.2021. u 14:24
get url
text

Dok je objašnjavala kako u BiH postoji sukob tri naroda, tri vjere, Marić je historijski netačnu tvrdnju o Bošnjacima izjavila na konferenciji u Londonu 2018. godine, o čemu svjedoči snimak koji kruži društvenim mrežama.

I dok nas se po ko zna koji put uvjerava da ne vjerujemo svojim očima i ušima jer je sve "izvučeno iz konteksta, pogrešno prevedeno", misleći svijet naše zemlje ne podliježe takvim komandama. 

- Samo u sredini bez samopoštovanja može biti kandidatkinja za dogradonačelnicu osoba koja podržava neprijateljske izjave o tom gradu kao "bliskoistočnoj kasabi" i šovinistički arogantno negira historijsko ime naroda koji čini apsolutnu većinu. Tu nema prostora za izvinjenje, pogrešna tumačenja i "vađenja iz konteksta". Ovaj narod, ranjen i ponižen na sto načina, nije zaslužio još i ovo – reakcija je istaknutog pisca Zlatko Topčić.

Navodi i da je Senada Kreso, naša vrhunska prevoditeljica s engleskog, odagnala sve dileme oko mogućeg pogrešnog prijevoda izjave "nezavisne analitičarke u Londonu, gdje je takva objeda puno opasnija i korespondira s brojnim predrasudama o Bošnjacima, tako da i taj alibi otpada".

VEZANI TEKST - Hasković o Ivani Marić: Na čijoj su platnoj listi analitičarka i oni koji je delegiraju za dogradonačelnicu

- Dodatna objašnjenja, umjesto da je pokušaju abolirati ili relavitizirati spornu izjavu samo još dublje potvrđuju da je riječ o sedimentiranom stavu zasnovanom na nedovoljnom poznavanju stvari o kojima autoritarno arbitrira, a ne o lapsusu. Dotična dama svojim i intelektualnim izgledom, dodatno akcentiranim dizajnerskim naočalama bez dioptrije koja se stiče čitanjem, kao i relativno artikuliranim izrazom ispunjava dio uvjeta da, u skladu s ovdašnjim kriterijima, bude TV analitičarka, favorit Yutela i regionalnih emitera, ali to difuzno zanimanje ipak, osim tih vanjskih manifestacija, traži i dublje poznavanje problematike i znatnije opće obrazovanje. Govorni nastup može sugestivnošću sakriti ono što pisani tekst svirepo otkriva - manjak elementarne pismenosti, poput onog dijela koji zbori o žrtvovanju vlastitog komformizma... Među preostalim sarajevskim Hrvatima postoji ipak dovoljno kredibilnih Hrvatica - koje će se adekvatnije uklopiti u strategiju pozitivne diskriminacije za koju su se, s pravom, odlučili predlagači – naglasio je Topčić u izjavi za Faktor.

Poznati umjetnik Džeko Hodžić, Ivani Marić predlaže da pročita knjige i spise iz 1878. godine gdje piše da u Bosni žive Bošnjaci muhamedovske, pravoslavne i katoličke vjere.

- U osnivačkom dokumentu Matice srpske iz 1878. stoji isto. Nepoznavanje i nepriznavanje prošlosti kao i podaničko-vazalski odnos na djelu naročito izražen kad narod koji površno sa zebnjom virka u svoju povijest osuđen je da se stalno pravda nasrtajima omalovažavanja postojanja. Naročito zabrinjavaju one akademske i intelektualne elite koje sebe tako nazivaju, a navijači su, i to žestoki – ističe Džeko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.