open-navfaktor-logo
search
Šta se događa
Tone sve dublje: Da li je Milanoviću dovoljno milion pobijenih Bošnjaka da bi genocid bio genocid?
Dok je u Haškom tribunalu trajalo suđenje, kako su ga tada svi svjetski mediji nazivali, "balkanskom kasapinu" Slobodanu Miloševiću, u ovdašnjoj javnosti neko je izjavio: "Ne sudi se Miloševiću zbog ratnih zločina, već zato što nije pobio dovoljno Bošnjaka".
Merima Čustović
07.12.2021. u 13:06
get url
text

VEZANI TEKST - Milanović: Inzkova odluka nije opravdana, nije svaki genocid isti, Dodik nije najveći problem u BiH

Bilo je to prije više od 15 godina, ali se morbidnost ove izjave tek sada pokazala stvarnom, kada je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović počeo prebrojavati žrtve genocida u Auschwitzu, Jasenovcu i Srebrenici.

Od prošle sedmice kako je krenuo sa skandaloznim i sramotnim izjavama "ima genocida i genocida", "nije svaka žrtva ista", preko prebrojavanja žrtava, Milanović je "došao do toga da "ako sve bude genocid, moramo naći drugo ime za ono što su nacisti i njemačka mašinerija napravili Jevrejima u Drugom svjetskom ratu".

Milanović, po vokaciji pravnik!?, čak je problematizirao pitanje presuda međunarodnih sudova kazavši da nisu "sveto slovo".

Presude se ne komentiraju, presude se ne raščlanjuju, presude se provode.

Zaboravio je to izgleda ovaj, nekada odličan student koji je, kako mu je navedeno u biografiji, dobio rektorovu nagradu te je učestvovao na međunarodnom takmičenju vodećih evropskih pravnih fakulteta na Međunarodnom sudu u Hagu. Magistrirao je pravo Evropske unije na Flamanskom sveučilištu u Briselu 1998. godine. 

VEZANI TEKST - Milanović ne posustaje: Prebrojava žrtve Jasenovca, Auschwitza, Srebrenice, udario i na Džaferovića

Odakle Milanoviću potreba da, govoreći o Srebrenici i genocidu, pravi razliku među žrtvama? Da li je razlog to što ih je u Srebrenici bilo 8.372, a u holokaustu puno više?

- Ja sam rekao da Srebrenica nije isto što i holokaust i Jasenovac. To je težak zločin s elementima genocida, to je rekao i sud, ali nijedan sud ne može biti sveto pismo. Nekim ljudima ili neljudima to nije dobro leglo, 5.000 ili 80.000 ljudi nije isto. Nije isto događa li se u plinskim komorama ili se događa s mačetama – pojašnjavao je Milanović svoju skandaloznu izjavu.  

Koliko je to zapravo trebalo i na koji način biti pobijeno Bošnjaka pa da prema Milanovićevim kriterijima masakar u Srebrenici bude "pravi genocid"?

Možda bi milion "zadovoljio njegove apetite"?

Na koncu, šta se to dogodilo i promijenilo u njegovoj glavi u odnosu na 2012. godinu, kada je u svojstvu hrvatskog premijera prisustvovao "ukopu 520 žrtava genocida u Potočarima", a što je i objavljeno na zvaničnoj stranici Vlade Republike Hrvatske. 

Ili pak od prošlogodišnje poruke na obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici, kada je u svojstvu predsjednika Hrvatske kazao: 

- Odgovornost svih nas je da istina o Srebrenici bude prihvaćena i da žrtve počivaju u miru. Ali još je veća odgovornost pred nama da porodice žrtava i preživjele prihvatimo sebi jednakima, da im damo vjeru u postojanje onih ljudskih i evropskih vrijednosti i ne ostavimo ih u zatočeništvu prošlosti. Žrtva Srebrenice mora biti jedna od ključnih i dobro naučenih lekcija euvopske humanosti, vjerodostojnosti i iskrenosti. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.