open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Tonći Rajiču dvije godine zatvora za zločine u "Dretelju"
Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Tonću Rajiča, bivšeg pripadnika Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) na dvije godine zatvora, za zločin u logoru "Dretelj" kod Čapljine, koji je počinjen u augustu 1992. godine
26.10.2018. u 14:23
get url
text

Presudom je utvrđeno da je Rajič naišao pored prostorije sa rešetkom u kojoj je bila zatvorena svjedokinja "A", koju je vrijeđao i maltretirao, nakon čega je repetirao automatsku pušku s namjerom da je ubije, pri čemu je odbio naredbu svjedoka "D" da spusti oružje, što je kod oštećene za posljedice imalo tešku psihičku bol i patnju.

U obrazloženju odluke, predsjedavajući Apelacionog vijeća Redžib Begić, naveo je da je u ovom slučaju bilo nužno primijeniti raniji Krivični zakon. Sud je ocjenom svih provedenih dokaza utvrdio krivičnu odgovornost optuženog.

- Prihvaćen je iskaz svjedokinje "A", koji je potkrijepljen ostalim dokazima i izjavom svjedoka "D", a optuženog je prepoznala u fazi istrage, viđala ga je u Dretelju i od ostalih osoba je čula njegovo ime i prezime - naveo je Begić, dodavši da je utvrđeno kako oštećena u vrijeme sukoba nije učestvovala u neprijateljstvima niti je pripadala bilo kojim snagama, već je imala status civila

Rajič je prvostepenom presudom iz novembra 2017. oslobođen krivice za zločin u "Dretelju", ali je Apelaciono vijeće ukinulo ovu odluku te je suđenje krenulo iz početka. Sa njim se sudilo i Ivanu Mediću, kojem je Apelaciono vijeće izreklo jedinstvenu kaznu od 12 godina zbog zločina počinjenih u "Dretelju".

Rajič je oslobođen plaćanja troškova krivičnog postupka, dok je oštećena sa imovinsko pravnim zahtjevom upućena na parnicu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.