open-navfaktor-logo
search
Konstituirajuća sjednica
Tomislav Martinović i Džafer Alić izabrani u rukovodstvo Skupštine HNK
Konstituirajuća sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona održana je danas i na njoj je podnesen izvještaj o rezultatima izbora, dodijeli mandata, položena je i potpisana svečana izjava. U rukovodstvo Skupštine izabrani su Tomislav Martinović i Džafer Alić.
17.11.2022. u 16:07
get url
text

U rukovodstvo Skupštine izabrani su Tomislav Martinović i Džafer Alić. Klub zastupnika Srba nije predložio kandidata te će se odluka o izboru predsjedavajućeg Skupštine HNK donijeti u narednom periodu.

Uvjerenja o dodjeli mandata za 30 novoizabranih zastupnika je uručio Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

U skupštinske klupe će zasjesti zastupnici osam stranaka:

HDZBiH, HSPBiH, HDU, HSP AS, HRAST, HSPHB: Slaven Zeljko, Iva Raguž, Tomislav Martinović, Zora Dujmović, Daniel Babić, Ivana Buntić-Jovanović, Damir Džeba, Slavko Bilić, Marija Matuško Oliver Soldo, Marija Bošković ;

SDA: Irma Memidžan, Džafer Alić, Kemal Muratović, Salmir Kaplan, Dragica Suša, Nedžad Maksumić, Harun Kurtović;

HDZ 1990: Ivan Odak, Danijela Mišura, Zoran Krešić;

SDP: Ismet Lulić, Vesna Saradžić, Arman Zalihić;

Hrvatska republikanska stranka: Vesna Šunjić, Mirko Vasilj;

DF/GS: Zoran Mikulić, Sadina Hejub;

NES: Nermin Vrtić;

NiP: Omer Hujdur.

Svečanom izjavom i potpisivanjem uvjerenja o prihvatanju mandata novoizabranih zastupnika održan je prvi dio konstituirajuće sjednica Skupštine nakon čega se pristupilo formiranju klubova naroda.

Nakon pauze zastupnici su obaviješteni o tome da su konstituisani Klub zastupnika Hrvata i Klub zastupnika Bošnjaka, dok Klub zastupnika Srba nije konstituisan te se očekuje da će biti završeno na nekoj od narednih sjednica Skupštine.

Skupština HNK je donijela Odluku o potvrđivanju izbora za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine HNK - Tomislav Martinović ispred Kluba zastupnika Hrvata, a ispred Kluba zastupnika Bošnjaka to je Džafer Alić. Klub zastupnika Srba nije predložio kandidata te će se odluka o izboru predsjedavajućeg Skupštine HNK donijet u narednom periodu.

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona je usvojila sljedeći zaključak:

- Zadužuju se političke stranke zastupljene u odgovarajućim klubovima konstitutivnih naroda i ostalih u Skupštini HNK, kao i poslanici članovi jednog od tih klubova da do ponedjeljka 21. 11. 2022. godine do 15 sati predlože jednog ili više kandidata na listi za izbor delegata tog kluba iz Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i prijedlog dostave u Stručnu službu Skupštine HNK.

Nastavak konstituirajuće sjednice održat će se nakon ovjere kandidatskih listi od strane Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, saopćila je Skupština HNK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.