open-navfaktor-logo
search
Nakon katastrofe
Tokom protesta u Bejrutu poginula jedna, povrijeđeno 238 osoba
Tokom demonstracija u Bejrutu, u znak protesta protiv zvaničnih vlasti koje krive za razornu eksploziju u luci u tom gradu u kojoj je poginulo najmanje 158 osoba, poginula je jedna, a povrijeđeno je 238 osoba.
09.08.2020. u 12:08
get url
text

Hiljade građana okupile su se u subotu na trgu u Bejrutu, uzvikivajući slogane protiv predsjednika Michela Aouna, kojeg smatraju predstavnikom političke klase koja desetljećima vlada zemljom i koju smatraju odgovornom za duboku političku i ekonomsku krizu.

Sigurnosne snage su intervenisale suzavcem kada su demonstranti pokušali ući u zgradu parlamenta. Protesti su počeli u subotu poslijepodne, a trajali su do kasno u noć. Zapaljene su neke radnje i vozila. Iz libanske jedinice za unutrašnju sigurnost saopćeno je da je tokom demonstracija jedna grupa građana ušla u hotel koji se nalazi na području gdje su održane demonstrancije. Tu je došlo do napetosti u kojoj je smrtno stradao jedan pripadnik sigurnosnih snaga. 

Tokom demonstracija uhapšeno je pet osoba. Prema podacima libanskog Crvenog krsta, povrijeđeno je 238 osoba, od kojih su 63 hospitalizirane. Grupa penzionisanih oficira upala je u zgradu Ministarstva vanjskih poslova, gdje su zapalili fotografije predsjednika Aouna i bivšeg ministra vanjskih poslova Jibrana Basila. 

Dok su trajali protesti pod nazivom "Dan polaganja računa", okupljeni su uzvikivali parole poput "osveta za one koji su izgubili život u luci Bejrut". Demonstranti su upali i u zgradu Ministarstva ekonomije, okoline i energetike. Pričinjena je materijalna šteta. U eksploziji koja se u Bejrutu dogodila 4. augusta, prema podacima Ministarstva zdravstva, poginulo je 158 osoba, a više od 6.000 je povrijeđeno.

Ranije je guverner Bejruta Marwan Abboud saopćio kako se šteta nastala u eksploziji procjenjuje na 10 do 15 milijardi dolara, možda čak i više. Predsjednik Libana Michel Aoun izjavio je ranije da je amonijev nitrat uzrok eksplozije koja je izazvala ogromnu materijalnu štetu, a eksplozija se čula u mnogim dijelovima grada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.