open-navfaktor-logo
search
Afganistan
Tokom predsjedničkih izbora poginule tri, a povrijeđeno više od 40 osoba
Na skoro dvije hiljade mjesta glasanje neće moći biti održano zbog sigurnosne prijetnje talibana ili nekih drugih militanata
28.09.2019. u 16:12
get url
text

Važni predsjednički izbori završili su danas u Afganistanu, a obilježilo ih je nekoliko nasilnih slučajeva u ratom razorenoj zemlji u kojima je poginulo troje, a povrijeđeno više od 40 ljudi. Do sada su sigurnosni zvaničnici za Anadolu Agency (AA) potvrdili da su tri osobe poginule, a da ih je preko 40 povrijeđeno u nasilju vezanom za izbore na dan izbora.

Hawa Alim Nuristani, predsjednica Nezavisne izborne komisije Afganistana istakla je da komisija procjenjuje da je otprilike 4.500 biračkih mjesta otvoreno širom zemlje, uprkos zabrinutosti zbog sigurnosti i neorganizovanog glasanja.

Četvrti predsjednički izbori u Afganistanu odgađani su već tri puta. Pravo glasa za 15 kandidata ima 9,6 miliona građana. Favoriti su trenutni predsjednik te zemlje Ashraf Ghani i predsjednik Izvršnog vijeća Abdullah Abdullah.

Zbog prijetnji talibana poduzete su opsežne sigurnosne mjere.

Izbori bi trebali biti održani na 7.383 biračkih mjesta, a nadležne institucije su ranije kazale da sigurnost mogu ostvariti na 5.388 mjesta. Na skoro dvije hiljade mjesta glasanje neće moći biti održano zbog sigurnosne prijetnje talibana ili nekih drugih militanata.

Prema Ustavu, predsjedničkom kandidatu treba više od 50 posto glasova da bi pobijedio. Ukoliko nijedan kandidat ne osvoji natpolovičnu većinu u drugi i posljednji krug će dva kandidata s najviše osvojenih glasova u prvom krugu. Drugi krug predsjedničkih izbora održaće se 23. novembra.

Nezavisna izborna komisija objaviće preliminarne rezultate 19. oktobra, dok će konačni rezultati izbora biti objavljeni 7. novembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.