open-navfaktor-logo
search
Narodno pozorište Sarajevo
Tokom oktobra, zahvaljujući Općini Centar, predstave za 540 osnovaca
Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine i tokom oktobra nastavljaju se posjete učenika osnovnih škola sa područja Centra predstavama u sarajevskom Narodnom pozorištu, pa će 540 učenika i nastavnika iz deset osnovnih škola besplatno pogledati četiri predstave
05.10.2018. u 14:27
get url
text
Narodno pozorište Sarajevo

Riječ je o zajedničkom projektu koji traje od 2009. godine i ima za cilj da djeci približi pozorišnu umjetnost i vrijednosti koje ona promovira. Istovremeno, sredstva koja Općina izdvaja Narodnom pozorištu za tu namjenu od velikog su značaja za kvalitetniji i uspješniji rad ove institucije kulture.

Učenici devetih razreda osnovnih škola "Silvije Strahimir Kranjčević", "Hasan Kaimija" i "Vladislav Skarić" će u ponedjeljak 8. oktobra 2018. godine imati priliku da pogledaju dramu Almira Imširevića "Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama", a u režiji Admira Glamočaka. Uz brojna dešavanja na sceni, zaplete i rasplete, osvjetljavaju se i karakteri ljudi, kroz prizmu dobrostojećih begovskih porodica i običnog, neukog puka.

Učenici devetog razreda Osnovne škole "Safvet-beg Bašagić" te učenici osmih razreda osnovnih škola "Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak" i "Hasan Kikić" će u srijedu, 10. oktobra 2018. godine gledati komediju Branislava Nušića "Ožalošćena porodica" u režiji Ahmeda Imamovića. Nušićeva komedija, u kojoj rodbina iščekuje otvaranje testamenta, postaje borba za snove i pravo na život. Ta borba je bespoštedna i sva sredstva su dozvoljena, a učesnici nemaju šta da izgube osim snova o nasljedstvu za koje su na trenutak povjerovali da im pripada.

Izvođenju baletne predstave "Pepeljuga“ će u petak, 12. oktobra prisustvovati učenici sedmih razreda osnovnih škola "Isak Samokovlija" i "Nafija Sarajlić". Učenici će uživati u čaroliji klasičnog baleta rađenog u koreografiji Vasilija Medvedeva, a prema muzici Johanna Straussa mlađeg.

Učenici osmih razreda osnovnih škola Katolički školski centar i "Musa Ćazim Ćatić" će u ponedjeljak 15. oktobra 2018. godine uživati u koncertu Orkestra mladih BiH pod dirigentskom palicom Igora Coretti-Kureta. Počasni gost koncerta će biti Paolo Rumiz, italijanski književnik i novinar.

Podsjećamo da je i ove godine Općina Centar u svom budžetu obezbijedila 8.000 KM za tu namjenu. Sve predstave koje se izvode za osnovce pažljivo su odabrane, pri čemu se prvenstveno vodi računa o primjerenosti sadržaja njihovom uzrastu. Planirano je da u toku ove godine oko 1.800 učenika i nastavnika besplatno pogleda predstave u Narodnom pozorištu, kaže se u saopćenju iz ove općine.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.