Kako je utvrđeno, propisane higijesnko-epidemiološke mjere uglavnom su ispoštovane, uz nekoliko izuzetaka koje se odnose na nedostatak dezinfekcinog sredstva u dva slučaja, dezobarijera u tri slučaja, dok je nepoštivanje fizičke distance evidentirano na dva mjesta.
 
Ispred ulaza na biračko mjesto na kontrolisanim biralištima bilo je obezbijeđeno mjerenje tjelesne temperature birača, međutim u jednom slučaju termometar nije bio ispravan. Na jednom od birališta naložemo je da se osiguraju dodatne maske i rukavice za brojanje listića. Za sve evidentirane nedostatake inspektori su na licu mjesta zapisnikički naložili uspostavljanje propisanih mjera, koje su još u momentu nadzora ispoštovane.
 
Podsjećamo, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je donijela Instrukciju o postupanju tijela za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima epidemije COVID-a 19, kojom je propisano uređenje biračkog mjesta uz poštivanje preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.