open-navfaktor-logo
search
DORH odustao
Todorić bi brzo mogao na slobodu, niko ne može doći do neispitanog svjedoka
Brojne teorije vrte se oko posljednjeg neispitanog svjedoka u procesu protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića, a kako se čini i DORH je odustao od toga da se njim bavi
08.11.2018. u 14:54
get url
text

Samo jedan svjedok je ostao neispitan u istražnoj fazi procesa protiv Ivice Todorića. Barem tako prenose hrvatski mediji, a i sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić kaže kako je DORH odustao od ispitivanja jednog ili dva svjedoka.

Taj preostali svjedok veoma je važan, jer Todoriću je određen istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Ispostavi li se da je DORH odustao od pokušaja ispitivanja posljednjeg svjedoka, čini se da bi Gazda, nakon današnjeg ročišta u 16, 30 sati, mogao gotovo odmah na slobodu.

To bi značilo da su svi svjedoci u postupku ispitani i da nema opasnosti da bi Todorić mogao utjecati na svjedoke.

- Nigdje u zakonu ne piše da opasnost od djelovanja na svjedoka prestaje ispitivanjem zadnjeg svjedoka... Ovdje je navodno ostao samo jedan svjedok i navodno nije ovdje. Za to nekoga držati u istražnom zatvoru bi bio pravni nonsens - kazao je jedan od Todorićevih advokata Veljko Miljević.

Neslužbene informacije govore da je riječ o čovjeku koji je trenutno u Holandiji i zbog toga je nedostupan hrvatskom pravosuđu, a u nekoliko navrata je, zbog tehničkih informacija ,propalo ispitivanje putem video veze.

Šef DORH-a je još prije nekoliko sedmica ponavljao da je ostao još jedan svjedok kojeg tgreba ispitati. To je gotovo odmah stvorilo teorije da taj svjedok nije ispitan samo zato da bi se Todorić mogao odmah strpati u zatvor.

- Ni slučajno, ništa se ne čeka namjerno. Da smo mogli, davno bi ga ispitali - kazao je Dražen Jelenić okupljenim novinarima krajem prošlog mjeseca.

Ko je taj misteriozni svjedok? Prema nekim informacijama, riječ je o bankaru koji bi mogao čuvati posljednje tajne Agrokora. Postavlja se pitanje, čak i ako ga ispitaju DORH-ovci, što im on može reći? Primjenjuje li se na njega kakvo pravilo o čuvanju tajni poslovanja klijenta? Hoće li ga DORH uopće i ispitati?

- Zapravo nema uvjeta za produženje istražnog zatvora. Ovaj jedan svjedok je nedostupan, ostali su svi ispitani. Hans Christian Jakobsen, koji  je van Evrope, nedostupan je i neshvatljivo je da neko kaže kako mi možemo doći do njega - kazala je advokatica Jadranka Sloković, koja naglašava da Todorić nije bio u bijegu.

Sve su to pitanja na koja bismo danas tokom dana mogli dobiti konkretnije odgovore, odnosno puštanje Ivice Todorića na slobodu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.