To ste tražili: Mark Zuckerberg će izgubiti 3 milijarde dolara zbog promjene na Facebooku

objavljeno: 13.01.2018. u 21:26

Nakon što je u četvrtak objavljeno da se Facebook vraća u staro izdanje, odnosno da ćemo na news feedu opet gledati objave prijatelja, a ne plaćene oglase, dionice Facebooka su već u petak pale za gotovo pet posto, piše Independent.

Forbes je izračunao da će ovaj potez Marka Zuckerberga koštati 3.3 milijarde dolara, što je oko 4,4% njegovog ukupnog osobnog bogatstva.

Zuckerberg je očito popustio pritiscima, jer su 2017. godine dobili milione kritika na izgled naslovne stranice Facebooka, koji je često pretrpan oglasima firmi.

- Jedan od naših fokusa u 2018. godini je kako osiguramo da je vrijeme provedeno na Facebooku, vrijeme koje je dobro provedeno.

Izgradili smo Facebook kako bismo pomogli ljudima da ostanu povezani i kako bismo nas zbližili s ljudima koji su nam bitni. Zato smo uvijek stavljali prijatelje i porodicu u jezgru tog iskustva. Istraživanje pokazuje da jačanje naših odnosa jača našu dobrobit i sreću. Ali u posljednje vrijeme dobili smo povratne informacije od naše zajednice da javni sadržaj – objave kompanija, brendova i medija - zagušuje lične trenutke koji nas vode da se više povežemo jedni s drugima - napisao je Zuckerberg u četvrtak.

Iz Facebooka kažu kako su uvjereni da je promjena dugoročno isplativa i da im je najvažnija sreća korisnika, koji žele više objava prijatelja, a manje lažnih vijesti i plaćenog sadržaja.