Govoreći o temi "Od Daytona do Bruxellesa: Stavite BiH prema EU i posljednje odluke OHR-a", Strik je na konferenciji za novinare putem zooma rekala da bi 2. oktobar trebao biti dan proslave demokratije, važan korak i poticaj daljim reformama u BiH. Međutim, kako je dodala, zahvaljujući odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta napravljen je jedan korak unazad ka etničkim podjelama i nepotizmu.

- Moje kolege iz Europskog parlamenta i ja smo kritikovali smo odluke visokih predstavnika zato što nam trebaju reforme koje će biti inkluzivne i trebamo slijediti put koji će nas dovesti do principa "jedan čovjek, jedan glas", odnosno do potpune demokratije umjesto vraćanja nacionalističkim podjelama - istakla je Strik. 

Navela je da je u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu sada povećan nivo svijesti u Evropskoj uniji vezano za važnost približavanja zapadnog Balkana EU.

- Da bismo to ostvarili potrebno nam je jedinstvo unutar EU vezano za politike prema zapadnom Balkanu, ali isto tako nam je potrebno jedinstvo protiv stranih uplitanja država u unutarnja pitanja BiH. Također se moramo pobrinuti i da države članice kao što su Hrvatska i Mađarska na jednostranoj osnovi ne postave svoje nacionalne interese kao prioritet u tom procesu - dodala je Strik.

Evropska unija bi, prema njenim riječima, trebala zauzeti strogi stav u pogledu uslovljavanja daljnjeg finansiranja i procesa pristupanja EU. Strik je dodala da je poznato 14 prioriteta Europske komisije i da u tom smislu EU treba da bude vrlo jasna da je potrebno da se provedu demokratske reforme.

- U interesu je EU da se zapadni Balkan, a time i Bosna i Hercegovina približi EU i potrebno je da EU preuzme vlasništvo nad ovim procesima i inicijativu jer, kao što znamo, odluke visokog predstavnika Schmidta više su pokrenuli SAD i Hrvatska. U tom smislu EU treba biti hrabra da pokaže SAD-u što znači pravi demokratski put i usklađivanje sa stanovištima i zakonodavstvom EU - dodao je Strik. 

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović je prije prelaska na temu sjednice uime članova uputio izraze najdubljeg i iskrenog saučešća sa narodom Turske i Sirije, porodicama i prijateljima žrtava katastrofalnog zemljotresa.

- Pozivamo sve institucije i građane da u vlastitom kapacitetu nastave sa pružanjem pomoći nesrećenima. Mi, koji smo u nedavnoj prošlosti očekivali solidarnost svijeta, danas moramo pokazati vlastitim činom i konkretnim postupcima – naveo je Kulenović.