open-navfaktor-logo
search
Čudo u New Yorku
Tinejdžerke plasmanom u finale US Opena ispisale historiju tenisa
Britanska teniserka Emma Raducanu (18) ispisala je historiju na US Openu nakon što je s 2:0 (6:1, 6:4) savladala Mariju Sakkari i tako izborila plasman u finale.
10.09.2021. u 07:43
get url
text

Trenutno 150. igračica sa WTA liste tako je postala prva i u muškoj i u ženskoj konkurenciji koja je iz kvalifikacija stigla do finala jednog Grand Slam turnira.

Raducanu je plasmanom u finale postala prva britanska finalistica jednog Grand Slam tunira još od 1977. godine kada se Virginia Wade plasirala u finale Wimbledona.

Britanka je u prvom setu povela sa 5:0 zahvaljujući tome što je dva puta uzela servis 26-godišnjoj Grkinji, iako je ona do tada imala čak sedam break lopti koje nije uspjela iskoristiti.

Raducanu je u drugom setu napravila break već u trećem gemu i do kraja je sigurno čuvala svoj servis.

Protivnica u finalu će joj biti još jedna tinejdžerka, 19-godišnja Kanađanka Leylah Annie Fernandez, koja je nakon skoro dva i po sata igre porazila Arinu Sabalenku sa 2:1 u setovima (7:6 (3), 4:6, 6:4).

Za Fernandez ovo je bio treći trijumf na US Openu protiv jedne od prvih pet teniserki sa WTA liste. Prije Sabalenke izbacila je i Naomi Osaku i Elinu Svitolinu, a zanimljivo je da je do ulaska Emme Raducanu u finale postala prva najmlađa žena, još od Marije Sharapove i Wimbeldona 2004. godine, koja je zaigrala finale GS (Wimbledon).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.