open-navfaktor-logo
search
Nezaustavljiv
Tinejdžer od 19 godina: Nije Supermen, ali je superheroj i zove se Erling Braut Haaland
Brži od metka, snažniji od lokomotive. Sigurno se svi sjećate ove rečenice, koja je opisivala Supermena, superjunaka obučenog u zategnuto plavo-crveno odijelo s velikim slovom S kao zaštitnim znakom na grudima.
19.02.2020. u 17:33
get url
text

Brži od Bolta, snažniji od PSG-a, opis je koji je sinoć u novog superjunaka promovisao Erlinga Brauta Haalanda. Sjajni norveški napadač ima 19 godina, ali je već izrastao u veliko ime svjetskog fudbala.

Haaland je sa dva gola sinoć srušio moćni PSG u prvom meču osmine finala Lige prvaka (Borussia Dortmund slavila sa 2:1). Norveški tinejdžer na terenu je potvrdio da je superjunak, a to isto govore i brojke.

Ovo mu je bila tek sedma utakmica u dresu tima iz Dortmunda, a već je na svoj konto upisao 11 golova. Protiv PSG-a je upisao sedmi nastup u Ligi prvaka i deseti gol (šest utakmica odigrao u dresu Red Bull Salzburga).

Prvi je igrač ovog njemačkog kluba koji je kompletirao "hat-trick" kada su u pitanju golovi u debijima u Bundesligi, Kupu i Ligi prvaka. 

Drugi je tinejdžer koji je postigao deset golova u elitnom evropskom takmičenju nakon Kyliana Mbappea, a sa 10 golova u sedam mečeva i za četiri utakmice je "brži" od bilo kojeg igrača u historiji Lige prvaka.

Samo pet igrača su zabila deset golova u prvoj sezoni Lige prvaka, a to su: Just Fontaine, Claudio Sulser, Sadio Mane, Roberto Firmino i Erling Haaland.

Otkako se u januaru pridružio Dortmundu, do 11 golova stigao je za samo 450 minuta na terenu - prosječno postižući gol svakih 41 minutu. Samo je 11 igrača ove sezone postiglo više golova u Bundesligi od Haalanda, iako je upisao samo pet nastupa. Već je osvojio nagradu za igrača mjeseca, iako je u januaru igrao samo 59 minuta.

Haaland je karijeru počeo u redovima norveškog drugoligaša - Bryneu. Debitovao je sa samo 15 godina u meču protiv Ranheima 12. maja 2016. godine. Već naredne sezone, 1. februara 2017. prelazi u redove prvoligaša Moldea, u kojem ostvaruje zapažene individualne rezultate, pošto je na 39 odigranih utakmica u Kupu i prvenstvu Norveške postigao 14 golova.

Za samo pet miliona eura na startu naredne sezone Haaland je prešao u redove Red Bull Salzburga, a u zimskom prijelaznom roku, krajem 2019. godine, potpisao je za Borussiju iz Dortmunda za 20 miliona eura.

Zanimljivo, Haaland drži svjetski rekord u najdužem skoku udalj. U kategoriji do pet godina 22. januara 2006. godine skočio je 1,63 metra.

Po konstituciji podsjeća na Edina Džeku i Zlatana Ibrahimovića, ali uzor mu je Cristiano Ronaldo, kojeg "kopira" u svemu - ponašanje, prehrana i golovi.

- Erling se odrekao svega i to je nevjerovatna žrtva. Napustio je dom kada je imao samo 16 godina i otišao je u Molde. Njegov cilj je da uspije kao fudbaler i bude najbolji. Čuo je jednom priču Patricea Evre koji je rekao da je ručao često s Ronaldom i da je on jeo samo ribu i ništa više. Erling radi sve to i pokušava imati isti način ishrane kao Ronaldo koji je s 34 godine i dalje jedan od najboljih na svijetu - rekao je njegov otac Alf Inge.

Visok je 194 centimetra, izgleda jak kao stijena, ali i brz kao gazela. Jednostavno, nezaustavljiv...

U prvom poluvremenu istrčao je jednu kontru, a 60 metara je prešao za 6,64 sekunde, što je malo sporije od svjetskog rekorda (6,34 sekunde).

Pred Haalandom je svijetla budućnost, a ovo je samo početak jedne predivne priče...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.