open-navfaktor-logo
search
Zlatne kovanice
Tinejdžer nabasao na ćup sa blagom
Tinejdžeri koji su volontirali na arheološkom iskopavanju u Izraelu, pronašli su 425 zlatnih kovanica koji su bili zakopani u glinenom ćupu barem 1100 godina, piše BBC.
25.08.2020. u 10:34
get url
text

Većina pronađenog zlatnog novca datira iz ranog islamskog perioda kad je ta regija bila dijelom Abasidskog kalifata.

Ukupna težina kovanica je 845 grama što je u ono je vrijeme predstavljalo zaista velik iznos, dovoljan da se kupi luksuzna kuća u jednom od gradova kalifata.

- Osoba koja je prije 1100 godina zakopala blago vjerojatno se namjeravala po njega vratiti. Čak je osigurala ćup velikim ekserom kako se ne bi micao. Pronalazak ovih kovanica, pogotovo u ovako velikoj količini, veoma je rijedak događaj. Skoro nikada tokom arheoloških iskopavanja ne pronađemo zlato, jer je ono bilo veoma vrijedno pa su ga sve sljedeće generacije rastaljivale i ponovno koristile - rekli su na iskopavanjima Liat Nadav-Ziv i Elie Haddad iz izraelske organizacije za zaštitu starina.

Oz Cohen (18) je ispričao kako je pronašao blago.

- To je bilo nevjerovatno. Kopao sam po tlu i kad sam iskopao zemlju, vidio sam nešto što je nalikovalo tankim listićima. Kad sam malo bolje pogledao, primijetio sam da je to zlato - ispričao je Cohen.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.