open-navfaktor-logo
search
Optužen je
Tinejdžer iz Australije kući odštampao 3D oružje, trebala mu dva dana
Australijski tinejdžer optužen je nakon što je policija zaplijenila potpuno funkcionalno vatreno oružje koje je navodno napravio kod kuće pomoću 3D štampača.
14.06.2022. u 09:24
get url
text
3D oružje

Policija u Zapadnoj Australiji pronašla je oružje i izvjestan broj drugog vatrenog oružja nakon što je pretresla kući 18-godišnjaka početkom juna.

- Ovo vatreno oružje, iako podsjeća na igračku, ima sposobnost da izazove ozbiljnu štetu unutar naše zajednice - rekla je detektiva Blair Smith novinarima.

- Jako je zabrinjavajuće što je ovaj čovjek uspio da proizvede ovo vatreno oružje kod kuće pomoću 3D štampača i lako dostupnih materijala - dodala je.

Plastično oružje može ispaliti 15 metaka s jednim povlačenjem okidača, navodi Nine News podružnica CNN-a.

Policija navodi da su bila potrebna dva dana za izradu materijala koji koštaju manje od 40 australskih dolara, izvještava Nine.

Prošle godine, vlada Zapadne Australije predložila je promjenu zakona o oružju kako bi proizvodnja plastičnog 3D vatrenog oružja postala nezakonita. Prema prijedlogu, maksimalna kazna od deset godina bi se odnosila na svakoga ko bude uhvaćen sa planovima ili uputstvima kako ih napraviti.

U Australiji je civilima zabranjeno posjedovanje potpuno automatskog oružja, a svo ostalo posjedovanje oružja je strogo regulirano i ograničeno na osobe starije od 18 godina s važećom licencom. Zakoni su uvedeni 1996. godine nakon što je naoružani napadač otvorio vatru na turiste u Port Arthuru, bivšem kolonijalnom zatvoru u Tasmaniji, ubivši 35 ljudi.

Tinejdžer u Zapadnoj Australiji optužen je za krivična djela uključujući nelicenciranu proizvodnju vatrenog oružja i municije, te posjedovanje zabranjenog oružja.
On bi se trebao pojaviti na sudu sljedeće sedmice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.