Tim spasilaca danas je pronašao jedno tijelo na mjestu udaljenom pet do šest kilometara od lokacije gdje se prevrnuo čamac sa turskim državljanima.

Taner Bayindir, koordinator jedinice za spašavanje AFAD-a, za Anadoliju je kazao da su pronašli tijelo, ali da identifikacija nije završena, tako da još nije poznato da li je pronađeno tijelo muškarca pripadalo jednom od pet nestalih turskih državljana.

- Pronašli smo tijelo muškarca starosti od 20 do 30 godina, visine oko 180 centimetara. Policija nam je kazala da se u ponedjeljak ili utorak može očekivati da identitet osobe bude utvrđen. Mi nastavljamo dalje potragu na ovom terenu - kazao je Bayindir.

(FOTO: AFAD)

Istakao je da pripadnici Uprave za vanredne situacije u Turskoj (AFAD) na tom lokalitetu već 22 dana tragaju za nestalim turskim državljanima.

Koordinirana akcija pretraživanja rijeke Save i njenih obala, u koju se uključio i spasilački tim AFAD-a iz Republike Turske, koji u potrazi koristi i sonar za podvodno pretraživanje, nastavlja se i narednih dana u skladu sa operativnim procedurama i stanjem na terenu.

Mješoviti tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), sastavljen od pripadnika federalnih specijaliziranih jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom sa potrebnom opremom, čamcima i bespilotnim letjelicama, 28. decembra 2022. godine uključio se u potragu za nestalim turskim državljanima za koje postoji indicija da su se osam dana ranije utopili u rijeci Savi, u mjestu Svilaj, nakon što se prevrnuo čamac na kome su se nalazili.

Poslije izviđanja terena i prikupljenih informacija te snimanja iz zraka bespilotnom letjelicom šireg područja od mjesta nestanka, započelo se s vizuelnim pregledom iz čamaca i pretragom na širem toku rijeke Save.

VEZANI TEKST - Spasioci u rijeci Savi na području Odžaka već danima tragaju za pet nestalih turskih državljana

Potraga se odvijala uzvodno od mjesta nestanka do Brusnice Male u dužini od 18 kilometara. Pregledana je i desna obala Save, uzvodno od mjesta Skela, 14 kilometara u pravcu prema Bosanskom Brodu, tačnije do mjesta Brusnica Mala i nizvodno desnom stranom obale od mjesta Skela do Bosanskog Novog u dužini od 10 kilometara.

U ovu potragu se uključio i tim za spašavanje na vodi i pod vodom Civilne zaštite RS-a, pripadnici Službe CZ Slavonski Brod, DIP CZ Osijek, DIP CZ Zagreb, pripadnici HGSS-a (timovi iz Slavonskog Broda i Požege), pripadnici policije, spasilački tim AFAD-a iz Republike Turske.

Potragu dodatno otežava postojanje minskih polja cijelom dužinom uz obalu rijeke Save u području na kome se odvija potraga (teritorij Bosne i Hercegovine), velika količina smeća i drveća koje plove rijekom, ali i visok vodostaj i smanjena vidljivost usljed zamućenosti rijeke Save.