open-navfaktor-logo
search
Izbor Faktora
Tim kola: Zakarić motor Borca, Radovac mozak Veleža
Premijer liga Bosne i Hercegovine ulazi u nikada uzbudljiviju završnicu.
20.04.2021. u 19:47
get url
text

Sarajevo je domaćim porazom od Borca rezultatom 2:0 zakomplikovalo borbu za titulu i omogućilo Banjalučanima da priđu na samo dva boda zaostatka.

U borbu za prvo mjesto uključio se Zrinjski gostujućom pobjedom protiv Olimpika rezultatom 3:0, te Velež trijumfom na Pecari protiv Širokog Brijega sa 2:0.

Željezničar je bez pobjede u 2021. godini i u debiju Blaža Sliškovića na klupi Plavi su remizirali u Bijeljini protiv Radnika rezultatom 1:1. Prvi premijerligaški poraz na klupi Tuzla Cityja upisao je Husref Musemić. Njegov tim poražen je od Mladosti 2:0, dok je duel Krupe i Slobode pripao domaćem timu rezultatom 1:0.

Redakcija portala Faktor odabrala je najbolji tim 26. kola, u formaciji 4-3-3.

Bojan PAVLOVIĆ, Aleksandar VOJNOVIĆ, Goran ZAKARIĆ (BORAC) - Trijumf sezone za Banjalučane koji se sada ravnopravno bore za titulu prvaka. Golman Pavlović konstantno dobro brani, a možda je njegova intervencija poslije pokušaja Sušića iz prvog poluvremena kod rezultata 0:0 prelomila utakmicu. Vojnović je korektno odradio svoje zadatke na stoperskoj poziciji i pokazao da i u derbijima može odgovoriti zadacima u odbrani jednako dobro kao i u veznom redu, a Zakarić je bio prvo ime utakmice i na proljeće je motor Borca. Postigao je oba gola, drugi je posebno lijep i dugo će ga pamtiti. Na kontu ima 11 pogodaka i osam asistencija.

Denis ZVONIĆ, Samir RADOVAC, Nemanja ANĐUŠIĆ (VELEŽ) - Prvi trijumf Rođenih na Pecari od osnivanja lige. Anđušić je definitivno pogotkom iz druge minute olakšao posao Veležu. A Rođeni ove sezone ne bi bili tu gdje jesu da Radovac ne igra u fenomenalnoj formi. Definitivno mozak ove ekipe, što iz kola u kolo dokazuje. Zvonić je igrao od 57. minute i stabilizirao igru Veleža, unio potrebnu mirnoću, a na kraju u sudijskoj nadoknadi ovjerio pobjedu Mostaraca golom iz penala, što nije bilo lako jer nekoliko trenutaka ranije golman Miškić odbranio je udarac Brandaa sa bijele tačke.

Damir ZLOMISLIĆ, Miloš FILIPOVIĆ (ZRINJSKI) - Rezultatski ubjedljiv, a na terenu nimalo lagan trijumf Mostaraca. Prvo ime Plemića bio je Filipović koji je u 8. minuti postigao lijep gol iz slobodnog udarca, a početkom drugog poluvremena asistirao je Magdiću za 2:0. Zlomislić je dominirao sredinom terena, dobio brojne duele i odigrao skoro bez greške iako je od starta susreta bio opterećen žutim kartonom.

Halid ŠABANOVIĆ, Amer HIROŠ (MLADOST) - Mladost je sve bliže da osigura opstanak, a to bi bilo nemoguće bez lucidnog Hiroša. I protiv Tuzla Cityja je usmjerio utakmicu lijepim pogotkom za vodstvo svog tima. "Desetka" Mladosti oduzeo je jednu loptu neopreznom Nukiću, a onda bez mnogo razmišljanja, iz prve, pogodio suprotni ugao nemoćnog Muminovića. Šabanović je uz desnu aut liniju, čini se, bez greške odradio svoje zadatke i ako nastavi s ovim partijama, ne bi bilo iznenađenje da ga Sarajevo već na ljeto vrati u svoje redove, s obzirom na to da poslije povrede igra na posudbi u timu Mladosti.

Muharem ĆIVIĆ (KRUPA) - Već je opravdao epitet pojačanja. Krupa igra sve bolje, a tako i Ćivić. Rutinski je odradio meč protiv Slobode, svog bivšeg kluba.

Trener kola

Marko MAKSIMOVIĆ (BORAC) - Najveća pobjeda u njegovoj kratkoj, ali očito perspektivnoj trenerskoj karijeri. Taktički je potpuno nadmudrio kolegu Marinovića, što pokazuje i broj šansi koje je stvorilo Sarajevo. Borac se znao prilagoditi protivniku, a vješto je koristio svoje najjače oružje - kontranapad. Banjalučani pod komandnom palicom imaju šest pobjeda u sedam odigranih utakmica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.