open-navfaktor-logo
search
Izbor Faktora
Tim kola: Trojica mladića dali poseban "pečat" 31. kolu PLBiH
Dva kola prije kraja Premijer lige Bosne i Hercegovine (PLBiH) fudbaleri Borca su pobjedom u gostima kod Željezničara stigli na korak od titule prvaka, a pogodovao im je i novi kiks Sarajeva, koje je u Doboju kod Kaknja remiziralo protiv Mladosti (0:0).
17.05.2021. u 18:59
get url
text

Borba za pozicije koje vode u Evropu još nije razriješena. Zrinjski je na domaćem terenu s 3:1 savladao Krupu, dok su druga dva hercegovačka sastava, Velež i Široki Brijeg, osvojili po bod na gostovanjima u Tuzlanskom kantonu.

Rođeni su u Banovićima odigrali 1:1 u duelu sa Tuzla Cityjem, a identičnim rezultatom završena je utakmica na Tušnju između Slobode i Širokog Brijega.

Važnu pobjedu u borbi za opstanak ostvarili su fudbaleri Radnika koji su na svom terenu s 1:0 savladali sastav Olimpika i tako pobjegli iz opasne zeone.

U 31. kolu, u kojem je postignuto 12 pogodaka, još ništa nije odlučeno, makar teoretski.

Redakcija portala Faktor izabrala je najbolji tim 31. kola Premijer lige.

Slaviša BOGDANOVIĆ, Dejan GEORGIJEVIĆ (VELEŽ): Golman Veleža ove sezone je jedan od čuvara sa najkonstantnijom formom u PLBiH, što je potvrdio i na gostovanju kod Tuzla Cityja. Svoj posao je odradio skoro besprijekorno, no protiv udarca Voje Ubiparipa nije imao šanse. Njegov timski kolega u vrhu napada igra sve bolje, a nakon gola Željezničaru u prošlom kolu, Georgijević je zatresao i mrežu ekipe Husrefa Musemića.

Jasmin OSMIĆ (SLOBODA): Mladi bek Slobode, koji uspješno može igrati na obje strane, bio je začetnik akcije u kojoj je kasnije Dženis Beganović efektno petom uposlio Roberta Miškića koji je pogodio za prednost Slobode. Za 19-godišnjeg Osmića ovo je bio ukupno 25. prvenstveni nastup i sigurno je jedan od onih na koje će se ozbiljno računati i u budućnosti, a zbog kojeg se izostanak kapitena Amara Beganovića i nije pretjerano osjetio.

Joachim ADUKOR (SARAJEVO): Iskusni veznjak iz Gane bio je jedan od rijetkih fudbalera Sarajeva koji su zaslužili prolaznu ocjenu. Adukor je susret u gostima kod Mladosti počeo na poziciji defanzivnog veznog, ali je u nastavku meča više pokrivao stopersku poziciju. Odlični i pravovremenim startom Adukor je ispravio veliku grešku Vladana Kovačevića i spriječio siguran pogodak domaćeg sastava.

Hasan JAHIĆ (MLADOST): U šestom ovosezonskom nastupu mladi stoper tima iz Doboja bez Kaknja odigrao je bez greške. U utakmici protiv izuzetno kvalitetnog protivnika, koji je bio pod pritiskom, Jahić je djelovao kao da ima deset godina više, a ne 19. Fudbaler koji je stigao iz norveškog Sarpsborga odlično je odradio posao protiv favorizovanog Sarajeva.

Aleksandar SUBIĆ, Dejan MELEG, Goran ZAKARIĆ (BORAC): Prva pobjeda Borca na Grbavici poslije deset godina stigla je zahvaljujući golovima Zakarića i Melega, obojica su lijepim udarcima pogodili mrežu Josipa Bendera. Vodeći pogodak Zakarića bio je njegov 12. u ovoj sezoni, dok je srbijanskom veznjaku pogodak protiv Želje bio četvrti ovosezonski. Kada je sto posto spreman, forma Subića uopće nije upitna, što je potvrdio i u nastupu na Grbavici.

Velibor ĐURIĆ (RADNIK): Da su godine samo broj, a ne mjerilo klase, kapiten Radnika potvrdio je u susretu od izuzetne važnosti za njegov tim. Majstorija iskusnog veznjaka odlučila je pobjednika u borbi za opstanak, u kojoj su Semberci sa 1:0 savladali ekipu Olimpika.

Nemanja BILBIJA, Ivan BAŠIĆ (ZRINJSKI): Kapiten Zrinjskog ponovo je bio pogonska snaga mostarskog tima. Bilbiju nije sputao ni promašeni jedanaesterac, pa je prilikom narednog ponovo preuzeo odgovornost i "panenkom" se iskupio za prethodni promašaj. I kod trećeg gola njegovog tima bio je odličan u anticipaciji igre, loptu je propustio kroz noge, a 19-godišnji Ivan Bašić pospremio ju je u mrežu gostiju. Za mladog veznjaka Plemića bio je to prvjenac u seniorskoj konkurenciji.

Trener kola
Marko MAKSIMOVIĆ

Pobjedom u gostima kod Željezničara nakon deset godina fudbaleri Borca stigli su na korak do titule prvaka Bosne i Hercegovine. Igrači Marka Maksimovića sasvim zasluženo su trijumfovali na Grbavici, a mladom stručnjaku Banjalučana sigurno pripada dio zasluga za taj uspjeh. Maksimović će već u sljedećem kolu imati priliku da u debitantskoj sezoni, kao trener seniorske ekipe, osvoji šampionsku titulu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.