open-navfaktor-logo
search
Objavljeni nalazi
Tim istraživača otkrio postojanje zaboravljenog kontinenta, nazvali su ga Balkanadolija
Tim francuskih, američkih i turskih paleontologa i geologa predvođen istraživačima Nacionalnog istraživačkog centra (CNRS) otkrio je postojanje zaboravljenog kontinenta koji su nazvali Balkanadolija, a koji danas pokriva današnji Balkan i Anadoliju.
25.02.2022. u 09:24
get url
text
Istraživači na terenu u Turskoj

Njihovi nalazi su objavljeni u izdanju časopisa Earth Science Reviews.

Istraživači sugeriraju da bi kontinent mogao pomoći da se objasni zašto postoje razlike u fosilima sisara u regiji između zapadne Evrope i Azije.

Već neko vrijeme se smatralo da je prije oko 34 miliona godina autohtona fauna u Aziji kolonizirala zapadnu Evropu, što je dovelo do velike obnove faune kičmenjaka.

Ovaj događaj, nazvan Grande Coupure, uveo je novu faunu u regiju i doveo do izumiranja nekih sisara porijeklom iz Evrope.

Međutim, tada su pronađeni dokazi koji su se činili u suprotnosti s našim trenutnim razumijevanjem ovog događaja, piše Unilad.

Na Balkanu su otkriveni fosili koji ukazuju na prisustvo azijskih sisara u tom dijelu južne Evrope, nešto prije Grande Coupurea.

Imajući ovo na umu, tim istraživača je želio shvatiti zašto bi to moglo biti. Pregledali su ranija paleontološka otkrića u svjetlu trenutnih geoloških podataka. Otkrili su da je "regija koja odgovara današnjem Balkanu i Anadoliji bila dom kopnene faune koja je bila homogena, ali različita od onih u Evropi i istočnoj Aziji". To znači da je "regija stoga morala činiti jednu kopnenu masu, odvojenu od susjednog kontinenta" da bi imala tako različitu faunu.

Balkanadolija

Balkanadolija (FOTO: CNRS)

To je dovelo do toga da su istraživači zaključili da je prije oko 50 miliona godina postojao 'niski kontinent koji razdvaja Evropu od Azije', prema CNRS-u.

Tokom tog vremena, kaže se da su se sisari koji su nastanjivali region veoma razlikovali od onih u Evropi i Aziji. Ova egzotična fauna uključivala je, na primjer, tobolčare južnoameričkog afiniteta i Embrithopoda (velike sisare biljojede koji liče na nilske konje) koji su se ranije nalazili u Africi. Regija je stoga morala činiti jedinstvenu kopnenu masu, odvojenu od susjednih kontinenata.

Tim je također otkrio novo fosilno naslage u Turskoj (Büyükteflek) koje datira od prije 38 do 35 miliona godina, koje je dalo sisare čiji je afinitet bio jasno azijski, i koji su do sada najranije otkriveni u Anadoliji. Pronašli su fragmente čeljusti koji pripadaju Brontotheresu, životinje nalik na velike nosoroge koje su izumrle na kraju eocena.

Sve ove informacije omogućile su timu da ocrta historiju ovog trećeg euroazijskog kontinenta, uklesanog između Evrope, Afrike i Azije, koji su nazvali Balkanadolija. Prije oko 40 miliona godina, kontinent su kolonizirali sisari iz Azije nakon 'geografskih promjena koje tek treba u potpunosti razumjeti'. 

Istraživači tvrde da se oko šest miliona godina kasnije dogodila 'velika glacijacija' koja je snizila nivo mora. Ovo je povezivalo Balkanadoliju sa Zapadnom Evropom, otvarajući put za Grande Coupure.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.