open-navfaktor-logo
search
Ljeto u muzeju
Tim Historijskog muzeja BiH: Mi vidimo svoje mjesto u očuvanju duhovne stabilnosti društva kroz kulturu
Pandemija koronavirusa jeste obustavila ili izmijenila rad i djelovanje kulturnih institucija, ali nije umanjila kreativnost njihovih vrijednih timova, čemu svjedoči Historijski muzej BiH.
12.08.2020. u 21:58
get url
text

Kreativni tim ove institucije kulture od državnog značaja, na čelu sa direktoricom Elmom Hašimbegović i kustosicom Elmom Hodžić, osmislio je manifestaciju "Ljeto u muzeju" kroz koju različitim aktivnostima promoviraju naslijeđe i pretvaraju muzej u nezaobilaznu ljetnu destinaciju, za sada, uglavnom građana Bosne i Hercegovine.

- Pandemija je izmijenila sliku svijeta, pa i koncept muzejskih programa. U skladu sa vizijom otvorenosti Historijskog muzeja BiH prema lokalnoj zajednici, naš muzejski tim je predložio da ljeto 2020. godine bude prilika da kroz muzej čujemo glasove mladih kreativaca. Tokom kalendarskog ljeta u muzeju će biti organizirane broje aktivnosti: kustoska vođenja, radionice, predavanja, projekcije filmova i izložbe. Ova manifestacija nam pomaže da očuvamo muzej u pandemiji kao prostor učenja, zabave i dijaloga. Do sada smo, uz izuzetno značajnu podršku domaćih umjetnika uspješno realizirali četiri od ukupno 12 muzejskih aktivnosti- kazala je Hodžić.

Ističe da je izazova mnogo, jer, posjeta muzeju za vrijeme pandemije podrazumijeva pridržavanje muzejskog bontona: nošenje maski i čuvanje distance od drugih posjetitelja.

- Nedostaje nam publika, ali vjerujemo da prioritet treba biti očuvanje zdravlja naših građana. Mi vidimo svoje mjesto u očuvanju duhovne stabilnosti društva kroz kulturu. Tim Historijskog muzeja BiH se trudi da što više aktivnosti prebacimo u otvoreni muzejski prostor ili da sa publikom komuniciramo kroz virtualne sadržaje. U muzeju više nema internacionalne publike, pa je domaćim posjetiteljima otvorena mogućnost sigurnog istraživanja historije kroz individualne muzejske posjete. Vjerujem da je pravi trenutak da posjetimo i podržimo sve bosanskohercegovačke muzeje, koji čuvaju nevjerovatne priče iz prošlosti. Te nam priče mogu biti inspiracija da prevaziđemo krizu koju živimo. Muzeji nas podsjećaju da nismo sami, ali i da su sva društva kroz historiju vjerovala da se žive na prekretnicama. Tim Historijskog muzeja BiH se trudi da pokaže kako je kultura, i u najtežim fazama historije, pomagala da se međusobno duhovno povežemo- pojasnila je Hodžić.

Direktorica muzeja Elma Hašimbegović dodaje da im je  teško palo da muzej u ljetnom periodu bude bez posjetilaca, posebno, jer je to doba godine, kada se u muzejskim galerijama čuju različiti jezici turista iz cijelog svijeta.

- Odavno smo svjesni činjenice koliko su muzeji povezani sa razvojem turizma i koliko se važan segment muzejskog poslovanja oslanja na boravak turista u našem gradu. Koncept manifestacije "Ljeto u muzeju" je ove godine dobrim dijelom i osmišljen s ciljem da muzej ne bude prazan i tih, jer posjetitelji su ti koji nam daju podstrek i smisao radu- naglasila je.

{$galerijaFotografija}

Najavila je i nove projekte koji će uslijediti u narednim danima.

- Imat ćemo izložbu pod nazivom "Industrijalizacija u toku". Iako iza organizacije stoji tim Kulturnog naslijeđa bez granica (CHwB), fotografije, plakati i dokumenti koji su korišteni da približe publici historijski razvoj Bosne i Hercegovine u XIX i XX stoljeću, dio su kolekcija Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine - pa stoga izložbu smatramo i vlastitim doprinosom širenju znanja o historiji naše zemlje. I ova izložba će u skladu sa epidemiološkom situacijom i preporukama, biti postavljena u vanjskim prostorima Muzeja. U ovom trenutku privodimo kraju i projekat o doprinosu vjerskih zajednica kulturno-historijskom naslijeđu Bosne i Hercegovine i općenito doprinosu razvoja bosanskohercegovačkog društva u različitim historijskim epohama.

Religioskop, kako smo projekat nazvali, će kroz stotinu priča o materijalnom i nematerijalnom naslijeđu četiri vjerske zajednice na tlu Bosne i Hercegovine, arhitekturi, pismenosti, običajima, praznicima i drugom, omogućiti, prvenstveno, mladim ljudima da bolje upoznaju bogatstvo, ljepotu i kompleksnost bosanskohercegovačkog kulturno-historijskog naslijeđa. Odlična stvar u ovom projektu, iako osmišljenom i započetom prije pandemije, je da se radi o izradi digitalne platofme kao finalnom proizvodu, što će u vremenima potrebe i potrage za digitalnim alatkama i znanjima, online nastave i virtualnog učenja, biti zasigurno od velike koristi našim nastavnicima i učenicima- zaključila je Hašimbegović.

Historijski muzej Sarajevo, 07.08.2020.
1 od 23
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.