open-navfaktor-logo
search
Gmaz od 98 kila
Tim biologa uhvatio najvećeg pitona na Floridi, nije ga lijepo vidjeti
Tim biologa nedavno je izvukao najtežeg Burmanskog pitona ikada uhvaćenog na Floridi, rekli su zvaničnici.
23.06.2022. u 13:04
get url
text
Burmanski piton

Otkriće je bilo dio državnog programa za uklanjanje pitona.

Ženka pitona bila je teška čak 98 kilograma, bila je dugačka oko pet metara i imala je 122 jaja u razvoju, objavila je organizacija Conservancy of Southwest Florida u saopćenju za javnost.

Tim je koristio radio odašiljače implantirane u mužjake "izviđačkih" zmija za proučavanje kretanja pitona, ponašanja pri razmnožavanju i korištenja staništa, rekao je Ian Bartoszek, biolog za divlje životinje i voditelj projekta za nauku o okolišu za program zaštite okoliša.

- Kako pronalaziš iglu u plastu sijena? Mogli biste koristiti magnet, a na sličan način naše mužjake izviđačkih zmija privlače najveće ženke u okolini - kazao je Bartoszek.

Tim je koristio izviđačku zmiju po imenu Dioniz u oblasti zapadnog Evergladesa.

- Znali smo da je on tamo s razlogom, a tim ga je pronašao s najvećom ženkom koju smo do sada vidjeli - dodao je.

Biolog Ian Easterling i pripravnik Kyle Findley pomogli su uhvatiti ženku zmije i odvući je kroz šumu do kamiona.

Obdukcija je takođe pronašla dio kopita u zmijinom digestivnom sistemu, što znači da je njen posljednji obrok bio jelen.

Burmanski piton na Floridi

(FOTO: CONSERVANCYSWFL)

National Geographic je dokumentirao otkriće, naglašavajući kontinuirani utjecaj invazivnih pitona, koji su poznati po brzoj reprodukciji i "iscrpljivanju" okolnih autohtonih divljih životinja.

Bartoszek je rekao da uklanjanje ženki pitona igra ključnu ulogu u narušavanju ciklusa razmnožavanja, piše The Guardian.

Otkako je program započeo 2013. godine, uklonili su više od 1.000 pitona sa otprilike 25o kilometara u jugozapadnoj Floridi.

Na tom dijelu, obdukcije su pronašle desetke jelena unutar Burmanskih pitona. Istraživači podataka na Univerzitetu Florida dokumentirali su 24 vrste sisara, 47 vrsta ptica i dvije vrste gmizavaca iz želuca pitona.

Prije nedavnog otkrića, najveća ženka koja je uklonjena kroz program zaštite bila je teška 84 kilograma.

Državni program uklanjanja pitona traje dvije sedmice u avgustu. Učesnici se takmiče za nagrade, uključujući 2.500 dolara za hvatanje najviše pitona.

U prošlogodišnji program je bilo uključeno više od 600 ljudi iz 25 država.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.