Otkriće je bilo dio državnog programa za uklanjanje pitona.

Ženka pitona bila je teška čak 98 kilograma, bila je dugačka oko pet metara i imala je 122 jaja u razvoju, objavila je organizacija Conservancy of Southwest Florida u saopćenju za javnost.

Tim je koristio radio odašiljače implantirane u mužjake "izviđačkih" zmija za proučavanje kretanja pitona, ponašanja pri razmnožavanju i korištenja staništa, rekao je Ian Bartoszek, biolog za divlje životinje i voditelj projekta za nauku o okolišu za program zaštite okoliša.

- Kako pronalaziš iglu u plastu sijena? Mogli biste koristiti magnet, a na sličan način naše mužjake izviđačkih zmija privlače najveće ženke u okolini - kazao je Bartoszek.

Tim je koristio izviđačku zmiju po imenu Dioniz u oblasti zapadnog Evergladesa.

- Znali smo da je on tamo s razlogom, a tim ga je pronašao s najvećom ženkom koju smo do sada vidjeli - dodao je.

Biolog Ian Easterling i pripravnik Kyle Findley pomogli su uhvatiti ženku zmije i odvući je kroz šumu do kamiona.

Obdukcija je takođe pronašla dio kopita u zmijinom digestivnom sistemu, što znači da je njen posljednji obrok bio jelen.

Burmanski piton na Floridi

(FOTO: CONSERVANCYSWFL)

National Geographic je dokumentirao otkriće, naglašavajući kontinuirani utjecaj invazivnih pitona, koji su poznati po brzoj reprodukciji i "iscrpljivanju" okolnih autohtonih divljih životinja.

Bartoszek je rekao da uklanjanje ženki pitona igra ključnu ulogu u narušavanju ciklusa razmnožavanja, piše The Guardian.

Otkako je program započeo 2013. godine, uklonili su više od 1.000 pitona sa otprilike 25o kilometara u jugozapadnoj Floridi.

Na tom dijelu, obdukcije su pronašle desetke jelena unutar Burmanskih pitona. Istraživači podataka na Univerzitetu Florida dokumentirali su 24 vrste sisara, 47 vrsta ptica i dvije vrste gmizavaca iz želuca pitona.

Prije nedavnog otkrića, najveća ženka koja je uklonjena kroz program zaštite bila je teška 84 kilograma.

Državni program uklanjanja pitona traje dvije sedmice u avgustu. Učesnici se takmiče za nagrade, uključujući 2.500 dolara za hvatanje najviše pitona.

U prošlogodišnji program je bilo uključeno više od 600 ljudi iz 25 država.