open-navfaktor-logo
search
Bosanska Krupa
TIKA otvorila novi savremeni objekat područne škole u Pištalinama
Škola je počela s radom u aprilu 1993. godine, kada su u Bosanskoj krajini bijesnili rat i agresija na BiH
19.11.2019. u 18:40
get url
text

U naselju Pištaline daas je svečano otvorena obnovljena područna škola koja pripada JU Prva osnovna škola Bosanska Krupa. Škola je počela s radom u aprilu 1993. godine, kada su u Bosanskoj krajini bijesnili rat i agresija na BiH. Učenici su sve do danas školu pohađali u vrlo teškim uslovima, objekat je bio trošan, a stolarija dotrajala.

Zahvaljujući donaciji Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) BiH, od danas će 120 učenika nastavu pohađati u adekvatnim uslovima i opremljenim učionicama.

-TIKA od 1995. godine do danas realizuje dosta projekata u mnogo sektora i područja po pitanju obrazovanja, zdravstva, stočarstva, infrastrukture, restauracije i obnavljanja kulturnog naslijeđa i nastavićemo tako u budućnosti. Do sada u ove 24 godine realizirali smo oko 900 projekata u što smo uložili oko 80 miliona dolara. I po pitanju ovih projekata na vrlo važnom mjestu se nalazi obrazovanje. Do sada smo od obdaništa pa sve do univerziteta uradili mnogo projekata po pitanju rekonstrukcije i popravaka, ali i samog obrazovanja gdje smo dali značajan doprinos. Jedan od tih projekata je i Područna škola u naselju Pištaline i jako smo sretni zbog toga - kazao je Omer Faruk Alimci, koordinator TIKA-e za BiH.

{$galerijaFotografija}

Za Vladu Unsko-sanskog kantona podrška TIKA-e je vrlo značajana, a raspoloženost i otvorenost predstavnika ove turske agencije otvara mogućnost za realizaciju još mnogo značajnih projekata na području kantona.

-Raduje me činjenica da smo u 2019. godini završili ovakav objekat i napravili iskorak u obrazovanju na području Unsko-sanskog kantona, Bosanske Krupe i Mjesne zajednice Pištaline koja je dobila objekat u kojem će se gajiti najplemenitija misija i poziv, a to je obrazovanje i vaspitanje u kojem će mnogo učenika doći do znanja koje je najveće čovjekovo blago. Hvala predstavnicima TIKA-e koji su izgradili mnoge objekte na području našeg kantona i BiH, koji i dalje planiraju ulagati u našu zemlju. Na nama je da pripremimo kvalitetne projekte, posebno kada su u pitanju kultura, sport i obrazovanje. Učenicima poručujemo da budu najbolji predstavnici ove škole i da čuvaju ovaj integritet kojeg su godinama gradili zajedno sa svojim roditeljima, da sanjaju velike snove i budu najbolji u onome što rade - poručio je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona.

20191119_2_39407417_49605831.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.