open-navfaktor-logo
search
Podrška
TIKA donirala terensko vozilo za potrebe GSS-a Novi Grad Sarajevo
Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) danas je uručila donaciju, potpuno opremljeno 4x4 pickup terensko vozilo, Gradskoj službi spašavanja Novi Grad Sarajevo.
15.12.2020. u 14:01
get url
text

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc istakao je da je današnja donacija realizirana svojevrsni nastavak projekta kojeg TIKA provodi od 2017. godine, a riječ je o projektu jačanja zdravstva i službi povezanih sa zdravstvenom i spasilačkom infrastrukturom.

- Suština turske vanjske politike je čovjek i humanitarna pomoć. Pogotovo smo u periodu pandemije uvidjeli važnost humanitarne pomoći i investiranja u ljude i njegove mogućnosti da se odupre u ovakvim situacijama - kazao je Koc.

Ambasador Koc je izrazio nadu da će timovi GSS-a na terenu na najbolji način iskoristiti vozilo i edukacije koje su provedene TIKA-inim projektima.

- Sretni smo da smo posredstvom TIKA-e učestvovali o ovakvom projektu jer dajemo veliku važnost Bosni i Hercegovini i sve što činimo za jačanje insrastrukture ovdje jeste zarad prosperiteta, jedinstva i cjelovitosti Bosne i Hercegovine. Evo danas smo tu sa načelnikom i imamo priliku izraziti zadovoljstvo realiziranim projektom - kazao je Koc.

Načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić istakao je da GSS Novi Grad Sarajevo djeluje u sklopu Civilne zaštite te sarajevske općine, ali da djeluje na području cijele BiH gdje se ukaže potreba za njihovom intervencijom.

Brojni projekti pomoći

- Mi smo im kao općina pomagali posuđivanjem vozila Civilne zaštite, a ovo je prvi put da će oni dobiti vlastito vozilo. Zahvalio bih se  turskoj agenciji koja je podržala njihov rad - kazao je Efendić.

Podsjetivši da Civila zaštita Općine Novi Grad Sarajevo odlično sarađuje sa GSS službom i da doslovno dijele prostore i opremu kada je to potrebno, Efendić je kazao da bi bilo dobro da GSS službe na takav način funkcioniraju i u drugim općinama.

Koordinator TIKA-e za BiH Muhammed Unal je istakao kako ta agencija provodi brojne projekte pomoći i jačanja prijateljstva između dvije zemlje.

- TIKA od 2017. godine u okviru razmjene iskustava sa drugim zemljama iz sektora zdravstva, a u sklopu programa jačanja kapaciteta urgentne medicine (ATKAP) realizuje edukacije za veliki broj udruženja, vladinih i nevladinih institucija koje djeluju u Bosni i Hercegovini. Kao nadopuna tim edukacijama pruža se podrška i u nabavci opreme i vozila - kazao je Unal.

U tom kontekstu, TIKA je Gorskoj službi spašavanja Novi Grad Sarajevo, koja aktivnosti potrage i spašavanja provodi u teškim ljetnim i zimskim uslovima, donirala potpuno opremljeno 4x4 pickup terensko vozilo.

Rukovodilac Gorske službe spašavnja Novi Grad Sarajevo Fahrudin Dobrača istakao je kako je ta služba osnovana 2016. godine i sve aktivnosti po pitanju provođenja efikasnih akcija traganja i spašavanja u planinskim i drugim teškim prirodnim uslovima realizuje na volonterkoj osnovi.

Prepoznatljivi po uspješnim akcijama

- Odmah po osnivanju smo se obratili TIKA-i i iskazali potrebu za obukama jer smo znali da Turska ima mnogo službi koje se bave sličnim pozivima, a IHH je jedna od njih. TIKA nam je odmah ustupila instruktore iz oblasti prve pomoći, napredne prve pomoći, potrage i spašavanja u izuzetnim zimskim uvjetima, osnovnu obuku u ljetnim uvjetima i naprednu obuku. Ove godine se trebala raditi i obuka USAR o spašavanju nakon zemljotresa i nesreća i naših pet članova su imali šansu polagati u Turskoj za instruktore, ali zbog je to sve poremećeno. Međutim u nadi smo da ćemo sve to nastaviti - kazao je Dobrača.

Dobrača je naveo kako je GSS Novi Grad Sarajevo prepoznatljiv po svojim uspješnim akcijama, ali kako im je baš ovakva pomoć u vidu donacije dobrog i opremljenog terenskog vozila bila od među prioritetnim i hitnim potrebama.

On je kazao da baš danas tim tog GSS-a ide u jednu akciju potrage i spašavanja nestalog lica u Sanskom Mostu.

Dobrača je kazao da je GSS Novi Grad mlada služba koju čine iskusni članovi te je dodao da su na raspolaganju svim građanima i građankama u BiH koji mogu u svakom trenutku i direktno pozvati tu službu na dežurni broj telefona (062 112 700).

Dodao je kako su timovi GSS-a u posljednje vrijeme imali i veliki broj intervencija spašavanja mački i kućnih ljubimaca sa drveća i krovova, što samo potvrđuje njihovu spremnost da pomognu unesrećenim.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.