Mićo Praštalo (74) zvani Kudra iz sela Praštali kod Sanskog Mosta ubio se u svom selu udaljenom 25 km od Sanskog Mosta, potvrđeno je za Faktor u MUP-u USK. 

Kako saznajemo,  Policijskoj stanici u Sanskom Mostu jučer oko 17 sati prijavljeno je da se na putu u mjestu Lušci Palanka nalazi beživotno tijelo. Na teren su odmah izašli policajci i mrtvozornik te su tijelo muškarca sa smrtonosnom prostrelnom ranom pronašli u parkiranom automobilu na lokalnom putu.

- Utvrđeno je da se radi o nasilnoj smrti, a dosadašnji tragovi na mjestu događaja ukazuju na to da se radi o samoubistvu počinjenom iz vatrenog oružja. Uviđaj na mjestu događaja je još uvijek u toku - kazala je za Faktor Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK. 

Kantonalno tužilaštvo naredio je obdukciju leša koja će biti obavljena danas.  Praštalu se na Sudu BiH sudilo zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih na području Krajine, prvenstveno općina Sanski Most, Prijedor i Ključ.

Državno tužilaštvo teretilo je Praštala da je u periodu od maja do septembra 1992. godine zločine počinio  kao bivši komandant Šestog bataljona Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a u  okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS) usmjerenog protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području općine Sanski Most i Ključ. U tim napadima su granatirani civilni objekti, stanovništvo ubijano, istjerano iz svojih domova koji su pljačkani i paljeni, a istjerano civilno stanovništvo odvođeno na mjesta gdje su skupljani i razdvajani, a potom zatvarani u formirane zatočeničke objekte u Sanskom Mostu i Ključu. Zarobljeni muškarci bili su izloženi fizičkim i psihičkom zlostavljanju, a zatim veliki broj njih je  transportovan u logor "Manjača" na Manjači, ili potjeran na teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

Praštala su dovodili u vezu sa zločinom u Briševu između Sanskog Mosta i Prijedora, mjestu najvećeg zločina VRS-a nad Hrvatima u BiH. U samo dva dana, stradalo je 68 hrvatskih civila, selo je uništeno, porodične kuće spaljene, a imovina opljačkana. Stradale su cijele porodice, a povratak stanovništva nikad nije zaživio. Praštalo se teretio i za zločine počinjene na području sela Hrustovo, općina Sanski Most, kada je direktno naredio streljanje dva civila.

Tako je Praštalo, kako stoji u optužnici, učestvovao u progonu civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, na način da je naredio, izvršio, te znao, a nije spriječio niti kaznio, ubistva, zatvaranja i druga teška oduzimanja fizičke slobode suprotna osnovnim pravilima međunarodnog prava.

Presuda Praštalu nije izrečena, postupak na Sudu BiH je bio u toku.