open-navfaktor-logo
search
Izvještaj
TIBiH: Tužilaštvo BiH zastrašuje svoje kritičare krivičnim progonom
Najava Tužilaštva BiH da će preispitati negativne poruke o svom radu i formirati predmete o njima predstavlja zastrašivanje javnosti krivičnim progonom i narušavanje slobode govora i mišljenja
20.06.2019. u 09:00
get url
text

U posljednjoj informaciji za javnost Tužilaštvo BiH najavljuje da će u skladu sa zakonom ispitati motive i razloge osoba koje putem medija šalju javnosti negativne poruke o radu pravosuđa sa ciljem destabilizacije pravosudnog sistema. Istovremeno, Tužilaštvo BiH navodi da zajedno sa Visokim sudskim i tužilačkim savjetom (VSTS) trpi svakodnevne i intenzivne pritiske, te da to počinje ometati rad pravosuđa, navodi Transparency International u BiH.

Najava Tužilaštva BiH da će preispitati negativne poruke o svom radu i formirati predmete o njima predstavlja zastrašivanje javnosti krivičnim progonom, jer ovakve kritike spadaju u slobodu izražavanja i svojstvene su demokratskim društvima.

Transparency International u BiH (TI BiH) podsjeća da je ometanje rada pravosuđa predviđeno kao krivično djelo, te da se ono povezuje sa primjenom fizičke sile, prijetnji, zastrašivanja i drugih nezakonitih radnji kojima je cilj ometanje krivičnog postupka ili sprečavanje sudija, tužilaca i ovlašćenih službenih lica u vršenju službenih dužnosti. Kritike stručne i šire javnosti ili medijsko izvještavanje o radu pravosuđa ne mogu se nikako dovesti u vezi sa ometanjem rada pravosuđa, niti se mogu prikazati kao nedopušteni pritisak.

TI BiH smatra da je posljednje saopštenje Tužilaštva BiH pokušaj da se spriječi dalje medijsko izvještavanje o nepravilnostima u radu pravosuđa i ućutka onaj dio javnosti koji je reagovao na natpise o posljednjim aferama u kojim se kao glavni akteri pojavljuju sudije i tužioci.

Tužilaštvo BiH je osnovano, između ostalog, sa ciljem da provodi istrage za krivična djela koja izazivaju najozbiljnije posljedice po privredu, a građani Bosne i Hercegovine za to izdvajaju značajna sredstva. Umjesto tužilaštva koje se obračunava sa najtežim oblicima kriminala i korupcije, građani su zauzvrat dobili cenzorsko tijelo koje se bavi njihovim javnim kritikama. Jedini način da pravosuđe povrati svoj ugled i povjerenje građana je u procesuiranju visoke i političke korupcije, a ne u obračunima sa medijima i kritičarima, zaključuju iz TIBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.