open-navfaktor-logo
search
Australian Open
Thiem bolji od Zvereva, Austrijanac ide na megdan Đokoviću
Dominic Thiem plasirao se svoje prvo finale Australian Opena nakon što je s 3:1 savladao Nijemca Alexandera Zvereva.
31.01.2020. u 13:29
get url
text

Da će drugi polufinalni duel Australian Opena, između petog i sedmog nosioca, biti itekako zanimljiv nagovijestio je početak prvog nosioca seta.

Već u prvom gemu Zverev je iskristio treću break loptu i poveo s 1:0, no Austrijanac je uzvratio rebreakom. Ipak, sedmi teniser svijeta je u nastavku još dva puta oduzeo servis svom protivniku i poslije 38 minuta poveo s 1:0 u setovima.

Publika baš i nije bila posebno oduševljena igrom dvojice polufinalista, makar ne u prvom setu, no u drugom se to promijenilo. Thiem je u trećem gemu drugog seta stigao to break i vodstva od 2:1, no Zverev se u šestoj igri revanširao protivniku i izjednačio na 3:3.

Rebreak Thiema koji je uslijedio na kraju je odlučio pobjednika u drugog seta. Poslije sat i devet minuta igre na Rod Laver Areni je bilo 1:1.

Treći set bio je daleko najneizvjesniji i najuzbuljiviji u poređenju s prethodna dva. Austrijanac i Nijemac su ostvarili po jedan break, iako je još prilika bilo na obje strane. Zverev je u desetom gemu imao i dvije set lopte, ali ih je Thiem uspio spasiti. Tie-brek trećeg seta donio je mnogo kvalitetniju igru Austrijanca koji je pobjedom 7:3 poveo s 2:1 u setovima.

Da je u trećem setu bilo dosta uzbudljivo najbolje govori podatak da je trajao duže nego prva dva zajedno.

Četvrti set bio je sušta suprotnost u odnosu na prethodna tri. Koliko su Thiem i Zverev bili sigurni na svoj servis najbolje govori podatak da se nijedan od tenisera nije uspio izboriti priliku za break.

U 12. gemu četvrtog seta Nijemac je servirao za ostanak u meču i to jako uspješno, na kraju je pobjednik, baš kao i u trećem setu, odlučen u tie-breku. Thiem je na startu poveo s 3:0, ali je s dvije greške vratio protivnika totalno u igru. No, Zverev je na greške rivala uzvratio s novom greškom za 4:2. Nakon promjene strana njemački teniser je uspio smanjiti na 4:3. S dva vezana poena Thiem je poslije tri sata i 33 minute igre stigao do tri meč lopte. Zverev je spasio prvu, ali ne i drugu, pa je Austrijanac zakazao finalni okršaj s aktuelnim prvakom Novakom Đokovićem.

Za Austrijanca će ovo biti prvo finale u Melbourneu, a treće finale na Grand Slam turnirima. Dva prethodna finala igrao je na French Openu 2018. i 2019, ali je oba puta poražen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.