Kupovina bi trebala biti objavljena sljedeće sedmice, kad počinje i zasjedanje Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, rekli su izvori pod uvjetom anonimnosti.

Predsjednik Joe Biden naglašavao je važnost kampanje vakcinisanja u svijetu kao najbolji način za pobjedu nad koronavirusom, a Bijela kuća bi u petak trebala objaviti i plan o virtualnom sastanku na vrhu na temu COVID-19 na marginama skupa UN-a.

Biden bi na tom skupu, zakazanom za sljedeću srijedu, trebao pozvati svjetske čelnike da se obvežu na vakcinisanje 70 posto svjetske populacije do 2022. godine, navodi Washington Post.

Ova najava događa se u vrijeme sve glasnijih kritika upućenih SAD-u zbog nedovoljne angažiranosti u svijetu po pitanju vakcinisanja.

Bidenova vlada tvrdi da SAD ima dovoljno doza da pomaže drugim državama, a ujedno i da vakciniše svoje stanovništvo trećom dozom, čemu se protivi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

SAD je u junu kupio 500 miliona doza vakcina za inicijativu Covax, koju podržava WHO, a američke vlasti objavile su da će one biti namijenjene siromašnijim državama.