open-navfaktor-logo
search
Kosovo
Thaci prekinuo putovanje u SAD nakon podizanja optužnice
Predsjednik Kosova Hashim Thaci, poslije saopćenja Kancelarije Specijalnog tužioca u vezi s podizanjem optužnice za ratne zločine, prekinuo je putovanje u Washington gdje je trebao u subotu da učestvuje na sastanku delegacija Kosova i Srbije.
24.06.2020. u 19:26
get url
text

Kako je saopćeno iz Predsjedništva Kosova, predsjednik Thaci je prekinuo službeno putovanje u Sjedinjene Američke Države, gdje je bio pozvan da učestvuje na sastanku u okviru procesa dijaloga između Kosova i Srbije.

- Što se tiče otkazivanja zvanične posjete Sjedinjenim Državama, Kancelarija predsjednika Republike Kosovo već je obavijestila Bijelu kuću - navodi se u saopćenju.

VEZANI TEKST - Specijalno tužilaštvo u Hagu: Optužnica protiv Thacija i Veselija za skoro 100 ubistava

Istovremeno, specijalni izaslanik američkog predsjednika za dijalog Kosova i Srbije Richard Grenell objavio je na Twiteru da je predsjednik Kosova Thaci otkazao dolazak na sastanak u Bijelu kuću, zakazan za subotu 27. juna.

Grenell je naveo da poštuje njegovu odluku da ne učestvuje na sastanku, dok se ne riješe pravna pitanja u vezi navoda iz Kancelarije Specijalnog tužilaštva.

Grenell je napisao i da će se razgovor održati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Avdulahom Hotijem.

Specijalno tužilaštvo je Specijalnom vijeću Kosova poslalo optužnicu "s deset tačaka kojima se Hashim Thaci, Kadri Veseli i druga lica terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje". U optužnici se navodi da Hashim Taci, Kadri Veseli i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.