Solidarnost

Guterres posjetio džamiju u New Yorku: Islam je religija ljubavi i suosjećanja

Objavljeno: 22.03.2019. u 20:37

Guterres je riječima "Es-selamu alejkum" pozdravio vjernike koji su se nalazili u džamiji i sa svima se ponaosob rukovao

FOTO: Anadolija

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je danas prije džuma-namaza posjetio džamiju u New Yorku, kako bi se solidarisao s muslimanima nakon terorističkog napada u džamijama na Novom Zelandu.

Guterres je riječima "Es-selamu alejkum"' pozdravio vjernike koji su se nalazili u džamiji i sa svima se ponaosob rukovao.

U društvu Guterresa tokom posjete džamiji bili su i Stalni predstavnik Turske pri UN-u Feridun Sinirlioglu i predstavnici Novog Zelanda, Australije, Kuvajta i Pakistana.

Nakon posjete bogomolji, Guterres je novinarima kazao da je posjetio džamiju kako bi iskazao solidarnost s muslimanskom zajednicom te dodao da je islam religija ljubavi, suosjećanja, opraštanja i milosrđa.

Upozorio je na antimuslimanski i antisemitski govor mržnje i netrpeljivost koji se u svijetu, kako je rekao, "šire poput raka".

FOTO: Anadolija

Tom prilikom je podsjetio i na rezultate istraživanja kojeg su proveli američki univerziteti Georgia State i Alabama, a prema kojima su teroristički napadi za koje se sumnjiče muslimani 357 posto prisutniji u medijima od napada koje su izvele osobe koje pripadaju drugim vjerskim zajednicama ili grupama.

- 'Moramo se ujediniti protiv antiislamizma. Niste sami, svijet je uz vas - rekao je Guterres.

Najavio je da će UN-ova Alijansa civilizacija raditi na izradi akcionog plana u cilju pružanja sigurnosti svih svetim mjestima kao što su džamije, sinagoge i crkve.

U terorističkom napadu izvedenom prošlog petka u džamijama Al Noor i Linwood, u Christchurchu, na Novom Zelandu, poginulo je 50 osoba.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije