open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije
Težak poraz: Pukki kaznio bezidejne Zmajeve, ostaje li EURO samo san?
Napadač Norwicha dva puta je kaznio greške našeg tima i Fincima je donio tri boda
08.06.2019. u 19:53
get url
text

Bezidejna igra, loše reakcije u napadu i odbrani, vezni red kao da nije ni postojao... Ukratko ovim riječima može se prokomentarisati izdanje fudbalskih A reprezentativaca Bosne i Hercegovine koji su danas poraženi u Tampereu od Finske sa 0:2 i tako se se udaljili od prve dvije pozicije koje vode na EURO. 

S druge strane Finci su znali šta žele, bili su disciplinovani i organizovani, a poklone izabranika selektora Roberta Prosinečkog iskoristili su na najbolji način. Briljirao je Teemu Pukki. Napadač Norwicha postigao je dva gola i najzaslužniji je za trijumf svoga tima. Koliko god to grubo zvučalo, BiH je bez Miralema Pjanića reprezentacija koja teško može izboriti plasman na neko veliko takmičenje...  

{$galerijaFotografija}

Prvo poluvrijeme nije nam ponudilo gotovo ništa. Igralo se većinom na sredini terena, bez ozbiljnijih prilika na obje strane. 

Bojažljivo su zaprijetili Zmajevi u 4. minut. Višća je ubacio sa desne strane, Džeko šutirao u padu, ali  je Toivio izblokirao njegov pokušaj.  Uslijedio je period igre koji je pripao Fincima. 

Prvo je Pukki slabo šutirao nakon greške Ćivića, a domaći su bili neodlučni nakon još jedne dekoncentracije u našoj zadnjoj liniji, pa su se prekombinovali nakon kornera. 

Najbolju priliku Finska je imala u 16. minuti kada su prijetili Pukki i Skrabb, a nakon udarca ovog drugog Šehić je loptu izbio u korner. 

Zmajevi su bili najopasniji nakon ubačaja sa desne strane, odakle su Višća i Bičakčić pokušavali uposliti Džeku i Duljevića. Obojica su imali po jednu priliku, no rezultat se nije mijenjao.  

{$galerijaFotografija}

Sjajno smo otvorili drugo poluvrijeme, a šansu utakmice imao je Haris Duljević u 51. minuti. Višća je odigrao povratnu, Džeko propustio loptu, abivši kapiten Sarajeva iz izgledne pozicije šutirao pored gola.

I kako to biva u fudbalu ubrzo je stigla kazna. Pukki je primio loptu na sredini terena, varkom je izbacio Šunjića, a ostali defanzivci BiH "otvorili" su mu put prema Šehiću koji je bio nemoćan - 1:0.

Nekoliko trenutaka kasnije Džeko je mogao izjednačiti, ali je njegov udarac izblokirao borbeni Arajuuri.

U 68. minuti već je bilo 2:0. Opet smo pogriješili na sredini terena, Finci su istrčali kontru tri na dva i u idelanu šansu gurnuli Pukkija, koji je rutinski prebacio našeg golmana za veliko slavlje domaćih navijača.

Mogao je Pukki i do hat-tricka u nastavku meča, ali je Šehić zaustavio njegova dva pokušaja.

U 77. minuti veliku priliku nije iskoristio ni Edin Džeko, koji je sa nekoliko metara nakon centaršuta Ćivića glavom šutirao preko gola. Do kraja se rezultat nije mijenjao.

Bh. tim kvalifikacije nastavlja 11. juna kad će se na stadionu FC Juventus u Torinu sastati sa Italijom.

Finska - BiH 2:0

Finska: Hradecky, Granlund (od 37. Raital), Toivio, Arajuuri, Uronen, Skrabb (od 84. Schuller), Sparv, Kamara, Forsell (od 60. Lappalainen), Lod, Pukki.

BiH: Šehić, Ćivić, Zukanović, Šunjić, Bičakčić, Cimirot, Bešić (od 80. Gojak), Sarić, Duljević (od 70. Bajić), Džeko, Višća.

Rezultati by SofaScore

Finska - Bosna i Hercegovina 08.06.2019.
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.