open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Tetak osuđen na višegodišnji zatvor zbog seksualnog zlostavljanja 9-godišnje nećakinje
Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je u utorak prvostepenu presudu osiječkog Županijskog suda čime je postala pravomoćna presuda kojom je zbog spolnog zlostavljanja i iskorištavanja devetogodišnje djevojčice proglašen krivim njen tetak.
25.08.2020. u 15:30
get url
text

Najviši sud saopćio je da je donio presudu kojom je odbio žalbe stranaka i potvrdio prvostepenu presudu Županijskog suda u Osijeku kojom je D. P. osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam godina i četiri mjeseca. Prvostepenom presudom je ujedno opozvana uvjetna osuda iz 2015. godine kojom je optuženik proglašen krivim zbog krađe i osuđen na kaznu zatvora od sedam mjeseci uz rok provjeravanja od tri godine.

Vrhovni sud je precizirao da je optuženik osuđen zbog spolnog odnošaja s djevojčicom u dobi od devet godina i posebno ranjivom.

- Kao njen tetak je tri puta s njom imao vaginalne snošaje, svjestan da je djevojčica dijete s mentalnim poteškoćama i nedovoljno psihički razvijena - stoji u saopćenju suda.

U pojašnjenju odluke Vrhovni sud je istaknuo da izrečena jedinstvena kazna zatvora u svemu odgovara težini počinjenog krivičnog djela, okolnostima počinjenja djela te ličnosti samog optuženika. Uz to, najviši sud je dodao da je prvostepeni sud u dostatnoj mjeri cijenio činjenicu da je optuženik otac sedmero djece, dok je otežavajućim cijenjeno da je optuženik višekratno krivično i prekršajno osuđivan.

Sud je dodao da je optuženik počinio krivično djelo kao tetak žrtve o kojoj se povremeno brinuo i da je djelo počinjeno za vrijeme trajanja roka provjeravanja pa je opoziv uvjetne osude po zakonu obavezan, zbog visine utvrđene kazne zatvora osam godina.

- Ovako odmjerena jedinstvena kazna, koja obuhvata i kaznu iz opozvane uvjetne osude, nužna je i pravedna da bi se njome iskazao odgovarajući prijekor društva prema počiniteljima takvih odioznih krivičnih djela na štetu djece. Istovremeno će se tom kaznom u potrebnoj mjeri utjecati na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog postupka i upozoriti druge građane da se klone sličnih ponašanja - zaključio je Vrhovni sud, prenosi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.