open-navfaktor-logo
search
Novi podaci
Testirano 506 uzoraka: U RS-u potvrđeno 76 novozaraženih od koronavirusa, preminula jedna osoba
U protekla 24 sata u RS-u je virus korona potvrđen kod 76 osoba, a testirano je ukupno 506 uzoraka. Najviše pozitivnih je iz Banje Luke i to 11, Zvornik devet, Bijeljina i Prnjavor po pet... Registrovan je jedan smrtni slučaj.
04.08.2020. u 11:23
get url
text

Do sada je ukupno u ovom entitetu potvrđeno 5.136 pozitivnih na COVID-19 , a zabilježeno je ukupno 183 smrtnih slučajeva. U Institutu za javno zdravstvo RS-a su poručili da je vrh novozaraženih dostignut prošle sedmice.

- I dalje je nepovoljna epidemiološoka situacija. Imamo u posljednja dva dana pad, ali nam je bitno da se taj trend nastavi. Za virus korona mi ne poznajemo lijek. Virus ne poznaje godine i spol i može jednako biti opasan za sve uzraste, zato su bitne mjere prevencije - kazao je danas v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković.

Naveo je i da privatna druženja i okupljanja i dalje predstavljaju najveću opasnost. Ponovio je i da neće biti retestiranja samo kod onih pacijenata koji su bili pozitivni, a koji nemaju simptome nakon 14 dana izolacije.

- Imamo dovoljan broj testotva, ovo se odnosi na preporuke Svjetske zdravstvene organizacije u smislu efikasnijeg i bržeg sistema - dodao je Zeljković.

Kapaciteti bolnica u RS-u su puni, a zbog vrhunca broja novozaraženih u prošloj sedmici, porastao je i broj hospitalizovanih pacijenata sa koronavirusom. Poručili su ovo danas nadležni u Institutu za javno zdravstvo RS-a.

Prema njihovim podacima, trenutno je u Univerzitetsko-kliničkom centru RS-a u Banjoj Luci 75 oboljelih od COVID-19, te 205 u ostalim bolnicama u ovom entitetu, od čega najviše u bolnici u Doboju i to 45 pacijenata. Također, dostignut je i najveći broj osoba na respiratoru, te je trenutno 20 pacijenata priključeno na respirator u RS-u.

- Od prvog juna imamo stalno porast broja oboljelih, iz sedmice u sedmicu. Vrh smo dostigli u prošloj sedmici. Došlo je i do porasta hospitalizovanih i smrtnih slučajeva. Kapaciteti bolnica se stalno pune - istakli su iz Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Prema njihovim podacima, spušta se starosna granica umrlih od koronavirusa, te je prošle sedmice zabilježen smrtni slučaj osobe koja je bila u dobnoj skupini od 35 do 40 godina, i sedam umrlih koji su imali između 50 i 60 godina.

- To je vrlo upozoravajuća činjenica - kazala je danas epidemiolog Jela Aćimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.