Zajedno s Univerzitetskim kliničkim centrom RS-a kontinuirano nabavljaju testove, a jedan dio i u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. U međuvremenu se očekuje, kako navode, isporuka dodatnih 25.000 testova u saradnji sa UNDP-om.

Testiranje na novi virus korona SARS-CoV-2 u RS, za sada, rade samo dvije laboratorije koje su kadrovski i tehnički opremljene za tu vrstu analiza - laboratorija u Istitutu za javno zdravsto i u Univerzitetkom kliničkom centru RS-a. Podsjećaju da pojačano testiranje neće značiti da će se svi građani, koji sumnjaju da su možda zaraženi, moći testirati.

- Kapacitete za testiranje nastojimo povećati u narednom periodu, ali će i dalje biti isključivo na procjeni epidemiologa ko treba da se testira. Dodatna testiranja će se obavljati na lokacijama koje odredi isključivo Štab za vanredne situacije i bit će sistemski organizovana - navode u saopćenju.

Cilj testiranja je kao i od prvog dana, da se prepozna što ranije slučaj i da svi oboljeli što prije budu izolovani. Dodaju i da lokalne zajednice ne učestvuju u troškovima nabavke testova.