open-navfaktor-logo
search
Sigurnosne mjere
Testira se uređaj koji ubija koronavirus za samo 40 sekundi
Međunarodni aerodrom Hong Kong započeo je s ispitivanjem kabine za dezinfekciju za koju tvrde da može ubiti sve mikrobe, uključujući koronavirus, za samo 40 sekundi.
02.05.2020. u 08:21
get url
text
Kabina za dezinficiranje
Kabina za dezinficiranje

Aerodrom je prvo mjesto na svijetu po korištenju sanitarnih podmetača CleanTech, koje trenutno koriste ključni radnici poput javnog zdravstvenog osoblja.

Unutarnja površina kabine presvučena je antimikrobnim materijalom koji ubija sve viruse, bakterije i bakterije na ljudima.

Pojedinci moraju provjeriti temperaturu prije ulaska kako bi se uočila povišena temperatura, što je ključni znak upozorenja za COVID-19.

Nakon ulaska u zatvorenu kabinu započinju postupci dezinfekcije i sanitarne zaštite koji od početka do kraja traju oko 40 sekundi.

- Unutarnja površina kanala opremljena je antimikrobnim premazom koji može ubiti viruse i bakterije na ljudskim tijelima i odjeći koristeći tehnologije fotokatalizatora i „nano igle“. Sredstvo za dezinfekciju također se primjenjuje za trenutnu dezinfekciju - pojasnio je glasnogovornik Aerodroma.

Tuneli su jedna od nekoliko mjera koje Aerodrom testira kako bi spriječili širenje virusa. Ostali aktuelni testovi uključuju autonomne robote za čišćenje koji se kreću po aerodromu čisteći ga. Cilindrični roboti opremljeni su sterilizatorom sa UV svjetlom i sterilizatorom zraka. Flota djeluje svakodnevno u područjima koja su u najvećoj opasnosti od virusa SARS-CoV-2, koji uzrokuje COVID-19, kao što su toaleti.

- Sigurnost i dobrobit aerodromskog osoblja i putnika uvijek su naš prvi prioritet. Iako je pandemija utjecala na zračni promet, Aerodrom ne štedi napore u osiguravanju da bude sigurno okruženje za sve korisnike. Nastavit ćemo gledati na nove mjere za poboljšanje rada na čišćenju i dezinfekciji – kazao je Steven Yiu, zamjenik direktora za isporuku usluga Aerodroma.

Aerodrom Hong Kong također je izrazio namjeru da na sve putničke objekte postavi antimikrobni premaz sličan onome koji se koristi u CLeanTech.

Ovo testiranje traje tokom maja i Aerodrom će tada odlučiti hoće li ga provoditi dugoročno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.