Građani Tešnja od naredne godine bit će oslobođeni plaćanja članarine za Opću biblioteku, jer će tu obavezu preuzeti Općina - kazao je za Fenu načelnik Tešnja Suad Huskić.

Napomenuo je da su đaci i studenti iz te općine već od ranije oslobođeni plaćanja članarine, a sada će i za sve ostale građane troškove toj ustanovi, čiji su osnivači Tešanj i Zeničko-dobojski kanton (ZDK), refundirati općinska administracija.

Tešanj će naredne godine raspolagati s budžetom od 19.000.000 KM.

- Ne radi se o velikom  iznosu. Računamo da ćemo dodatno trebati izdvojiti oko 10.000 KM, ali mi smo se prvi sjetili da na taj način podstaknemo čitanje, učenje, proučavanje, istraživanje… Pozivamo sve građane koji žele da se učlane, jer želimo afirmisati čitanje, znanje…Tešanj je po tome poznat, a jedan smo od rijetkih gradova i u regionu koji u svom grub ima i knjigu - podsjetio je Huskić.

Navodi kako su, zajedno s Turskom agencijom za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), 2015. godine završili izgradnju nove zgrade Opće biblioteke, u koju je uloženo oko 1,2 miliona KM te koja ima oko 1.000 kvadratnih metara prostora i 100.000 knjižnih jedinica.

- Naša biblioteka posjeduje vrlo vrijedan knjižni fond, oko 500 raritetnih i starih naslova, rukopisa, privatne biblioteke te Fondaciju Hamida Dizdara, brata poznatog pjesnika Mehmedalije Maka. Općina Tešanj je, negdje krajem 1960-tih godina prošlog vijeka otkupila sva njegova djela - rekao je Huskić.

Tešanj se, ističe, simboličnom gestom oslobađanja svojih građana od plaćanja članarine za biblioteku, ponovo pokazuje kao sredina koja njeguje knjigu i podržava učenje.

- Ne računajući stipendije s nivoa Kantona, iz općinskog budžeta za stipendiranje studenata na godišnjem nivou izdvajamo oko 320.000 KM- najviše od svih općina u ZDK-u - rekao je Huskić za Fenu.