open-navfaktor-logo
search
Dijalizni pacijenti
Teški bolesnici u nemilosti HDZ-ovog funkcionera; Žuljević: Jelečeviću niko ništa ne može
Dijalizni pacijenti iz Gradačca, njih šest, mogu na kratko odahnuti jer će do 1. januara 2022. godine moći i dalje tri puta sedmično ići na dijalizu u Dijalizni centar Odžak.
22.04.2021. u 13:07
get url
text

Odluka je to koja je donesena na sastanku na kojem su, prema riječima Tomislava Žuljevića, predsjednika Udruženja dijaliznih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH, prisustvovali predstavnici Zavoda zdravstvenog osiguranja Posavskog i Tuzlanskog kantona, dr. Vlatka Martinović, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, te Perica Jelečević, direktor Kantonalne bolnice u Orašju.

VEZANI TEKST - Dijalizni pacijenti razočarani Pericom Jelečevićem: "Kako doktor može biti nehuman prema teškim bolesnicima"

Podsjetimo, godinama teški bubrežni bolesnici, stopostotni invalidi iz Gradačca, vode borbu sa direktorom Kantonalne bolnice u Orašju Pericom Jelečevićem, koji ih se po svaku cijenu želi riješiti i prebaciti ih u Dijalizni centar u Gračanici.

Ne smijemo čekati oktobar

Takvu svoju odluku Jelečević "pravda nerentabilnošću i velikim ekonomskim i finansijskim gubicima", koja, kako navode iz Udruženja dijaliznih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH, uopće ne stoji.

- Nakon što je Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, na sve što Zavod Federacije BiH odvaja za dijalizne pacijente, ponudio još 35 KM po bolesniku po jednoj dijalizi, Jelečević je tražio još novca. Na kraju je ipak postignuto kompromisno rješenje, odnosno prihvaćen je prijedlog Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, ali do Nove godine. Mogu reći da smo ovim ostvarili jednu malu pobjedu jer smo teškim bolesnicima osigurali da do kraja 2021. nastave odlaziti na dijalizu tamo gdje im je bliže i lakše. No, ne smijemo čekati oktobar i novembar kako bismo problem riješili dugoročno i već sada trebamo učiniti sve kako se dijalizni pacijenti iz Gradačca 1. januara ne bi ponovo našli u situaciji kojoj smo svjedočili proteklih dana, da se kao teški bolesnici bore sa administracijom – ističe Žuljević.

Nije mu jasno na osnovu čega je Jelečević tražio više novaca, kada, kako ističe Žuljević, bolesnik po jednoj dijalizi ne potroši ni pola od ponuđenih 35 maraka.

- Novinari, ali ni Udruženje ne može doći do Jelečevića, a puno je pitanja koja bismo mu svi postavili. Nije mi jasno kakva je to veličina, koji je to faktor da su mu svi akteri prekjučerašnjeg sastanka morali doći na noge u Orašje. Prema mojoj nezvaničnoj informaciji, Jelečević je na sastanku tražio neka retroaktivna plaćanja od ranijih godina, što je zaista suludo jer imamo primjera da se ljudi dijaliziraju u drugim kantonima i entitetima i niko nikome ne traži nikakva refundiranja – objašnjava Žuljević.

Za dijalize 30 miliona KM

Za Jelečevića kaže kako se radi o kontroverznoj osobi kojoj, kako dodaje, izgleda "niko ne može ništa", te da je od onih koji ga poznaju dobio informaciju da se radi o vrlo nezgodnoj osobi.

- Mi smo bili spremni kontaktirati i njegovog šefa stranke Dragana Čovića jer je Jelečević visoki funkcioner HDZ-a BiH u slučaju da ne bude postignut dogovor, jer ono što direktor Kantonalne bolnice u Orašju traži nije korektno, nije normalno, niti je u skladu sa pravilnicima i normama – ističe Žuljević.

U Udruženju navode kako niko ne kaže da je dovoljno onoliko koliko Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH trenutno izdvaja za dijaliziranje, ali naglašava kako se za promjene da se poveća cijena dijalize, u smislu usluge, potrošnog materijala, treba sistemski boriti kako bi se zadovoljile i potrebe bolnica i dijaliznih centara. No, rješavati to preko šest pacijenata iz Gradačca, prema riječima Žuljevića, nehuman je i potpuno pogrešan način.

- Godišnje Federalni zavod za dijalize manje od 2.000 pacijenata izdvaja više od 30 miliona KM. Kada se to podijeli, cijena dijalize po jednoj osobi iznosi nešto manje od 160 maraka. Kad pričate sa nekim od ljekara koji nije megaloman, on će vam reći da je to više nego dovoljno novca. Preko dijalize se plaćaju ljekari na dijalizi, tehničari, hrana, prijevoz… Bolnica ima još neki trošak u smislu potrošene struje i vode tokom vađenja nalaza, ali mi raspolažemo informacijom da taj trošak po pacijentu ne prelazi više od 12 KM – kazao je Žuljević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.