open-navfaktor-logo
search
Bosna i Hercegovina
Teška noć pred građanima poplavljenih područja, mnogi bez struje, postoji opasnost i od klizišta
Pojedini dijelovi Bosne i Hercegovine u potpunosti su paralizirani nakon što su zemlju pogodile obilne padavine koje su prouzrokovale poplave, klizišta, te probleme sa strujom i vodosnabdijevanjem.
05.11.2021. u 20:04
get url
text

VEZANI TEKST - Mještani u Kijevu spasili dijete od utapanja, dio Sarajeva i dalje bez struje
  

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine najteže je pogođena Općina Ilidža, te dijelovi Općine Novi Grad i okolna naselja koja, osim što su pogođena poplavama, imaju problema i sa snabdijevanjem strujom.

Trafostanice koje ovu općinu snabdijevaju strujom su potopljene, a iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine još uvijek nemaju informaciju kada bi te trafostanice mogle biti u funkciji. 

Najteže je danas bilo u Otesu, Butmiru, te naseljima Reljevo, Rajlovac i Doglodi. Trenutno traje evakuacija građana i sve raspoložive jedinice su na terenu.

Usljed poplava na području Istočne Ilidže oštećeno je 150 kuća i imanja, a na državnoj imovini pričinjena je šteta koja je procijenjena na više od milion KM, izjavio je načelnik opštine Marinko Božović.

 

Kritično je danas bilo i u Kijevu, na području općine Trnovo gdje su mještani od utapanja spasili petogodišnjeg dječaka. Pred stanovnicima je neizvjesna noć.

Zbog izlijevanja Željeznice, pripadnici Žandamerije Policijske uprave Istočno Sarajevo su, prema posljednjim informacijama, evakuisali devet osoba. Vanredno stanje proglašeno je na području općina Trnovo, Pale i Istočna Ilidža. 

Jaka kiša koja je padala posljednja 24 sata prouzrokovala je porast vodostaja rijeke Bosne u Zenici, a sada prijeti izlijevanjem iz korita. Na pojedinim dijelovima voda je već došla do šetališta.

{$galerijaFotografija}

Mirno neće spavati ni stanovnici Kaknja i Visokog. U mjestu Doboj pored Kaknja usljed poplava voda je već došla do kuća, a u Visokom je poplavljen veći dio saobraćajnica odakle su pripadnici  GSS Visoko i JKP "Visoko" iz vodene stihije izvukli jedno vozilo.

U mjestu Čekrečije kod Visokog došlo je od izljevanja rijeke Bosne zbog čega je obustavljen saobraćaj starim putem u oba pravca između Sarajeva i Visokog. Saobraćaj će se do povlačenja vode sa ceste odvijati samo autoputem.

Obilne padavine izazvale su velike probleme na području Hercegovine, gdje su poplavljeni brojni objekti zbog povećanog vodostaja rijeka.

Na području Mostara vodostaj Neretve je u samo četiri sata porastao za 119 centimetara.

U Blagaju je rijeka Buna poplavila nekoliko objekata nakon što se izlila iz korita. Došlo je i do porasta podzemnih voda i bujičnih potoka. Blagajci su kazali da je slična situacija bila i prije 12 godina, ali da je ovo ipak najviši vodostaj koji pamte.

VEZANI TEKST - Vodostaj Bune najviši od 1923. godine, poplavljeni objekti u Blagaju
 

Kritično je i u Konjicu, gdje su pojedina sela odsječena usljed uništenog puta, a nekim kućama čak prijeti i pokretanje klizišta.

Mještani sela Hotovlje još sinoć su očekujući ovakav razvoj situacije napustili domove, te noć proveli u lokalnoj džamiji. 

I u Jablanici su se pokrenula klizišta a u Dragan selu je zatrpalo i nekoliko automobila.

 

 

Otes, poplave, 05.11.2021.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.