open-navfaktor-logo
search
Odgovorni poslodavci
Tešanj praznik rada dočekuje sa 13.426 radnika, 239 manje od proglašenja pandemije
Općina Tešanj dočekala je ovogodišnji 1. maj, Međunarodni praznik rada, s 13.426 zaposlenih, što čini ukupno 31 posto stanovništva te općine. Na posljednjem popisu iz 2013. godine, Tešanj je imao 43.063 stanovnika.
01.05.2020. u 13:31
get url
text
Tešanj poslovna zona

Općinski načelnik Tešnja Suad Huskić, u izjavi za Fenu ističe da na području te općine rade 2.592 poslovna subjekta (987 pravnih lica, 514 dijelova pravnih lica i 1.091 obrt), koji su 1. marta, na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, zapošljavali 13.655 radnika, od kojih je 758 dolazilo iz drugih općina te nije imalo ličnu kartu Tešnja.

- Po ovim podacima, Tešanj je općina koja ima vrlo visoku stopu zaposlenosti u odnosu na slične općine u FBiH, ali i u cijeloj BiH. U posljednja dva mjeseca u Federaciji BiH više od 20.000 radnika dobilo je otkaze, a u Tešnju je od 1. marta do danas broj zaposlenih smanjen za 239 ili 1,7 posto.

To su podaci Poreske uprave FBiH. Broj nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanju u Tešnju povećan je za 314, što znači da je, osim 239 manje radnih mjesta u Tešnju, 75 radnika ostalo bez posla u drugim općinama ili van BiH - objašnjava Huskić.

Napominje da je zbog pandemije koronavirusa velikom broju poslovnih subjekata i u toj općini zabranjen rad pa, tako, u proteklih mjesec i po dana ne radi 95 ugostiteljska objekta, 62 frizerska i kozmetička salona te brojni drugi obrti. 

Zanimljivo je da ta općina, prema podacima od 24. aprila ove godine, ima više zaposlenih nego mnogi kantonalni centri, među kojima su i Travnik (53.482 stanovnika, 12.864 ili 23 posto zaposlenih) te Bihać (56.261 stanovnika, 12.997 zaposlenih ili 23 posto), koji imaju preko 10, odnosno 13 hiljada više stanovnika.

Neki su se veći proizvodni pogoni, napominje Huskić, uspjeli preorjentisati, neki su nastavili s radom uprkos otežanom poslovanju s inostranstvom te manjem broj narudžbi. Različite su, podsjeća, prognoze utjecaja pandemije koronavirusa na privredu i život uopće.

- Nadamo se da će najavljene mjere države olakšati ili smanjiti negativne efekte. Država, poslodavci i radnici su jedni drugima najpreči - preči od trenutne koristi bilo koje strane.

Jedni bez drugih ne mogu. Svaka od strana ima neki svoj osjećaj nepravde i argumente ovakve ili onakve, ali sada je vrijeme u kojem treba ozbiljno komunicirati, sarađivati i tražiti rješenje za sve strane.

Vrijeme je da se pokaže više međusobne odgovornosti, sačuva obraz države, poslodavaca i radnika. Bilo čiji gubitak je šteta za sve - smatra Huskić.

Raduje ga, kaže, što u svojoj zajednici imaju mnogo odgovornih poslodavaca, jer je broj otkaza relativno mali u odnosu na cijelu FBiH.

- Zato, osim zaposlenim, svim radnicima 1. maj čestitam, kao  i svim poslodavcima koji znaju naći mjeru zakona, tržišta, odgovornosti prema zaposlenim i profitu. Kažu da je kriza i prilika, pa se nadam da je ovo prilika za nove vrijednosti, novu poslovnu etiku, novu radnu kulturu i više znanja i sposobnosti te ukupno pravednije odnose među svima nama - ističe Huskić.

Posebno mu je, kaže, drago što je u toj općini za poticaj prijavljeno više od 900 obrađenih hekatara zemlje te napominje da su nedavnim rebalansom budžeta poticaj za poljoprivredu uvećali za dodatnih 150.000 KM pa će ove godine poljoprivredu podržati s ukupno 500 hiljada maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.