Uplatu ove donacije, napominje Huskić, osigurali su prvim rebalansom budžeta za 2023. godinu, koji je Općinsko vijeće Tešnja usvojilo u petak, 17. marta.

- Mi smo rebalans i radili samo zbog isplate ove donacije, odnosno podrške narodu Turske i Sirije, jer prilikom izrade i donošenja budžeta nismo imali ovu stavku, jer se zemljotres desio kasnije.

Kada smo odlučivali koliki bismo iznos mogli izdvojiti iz našeg budžeta, vodili smo se činjenicom da je i narod naše općine, kroz sergije na džumama u džamijama Medžlisa Islamske zajednice Tešanj, prikupio oko 115.000 KM. Smatrali smo da je 100.000 KM primjeren iznos da uplatimo i mi kao lokalna samouprava. Naravno, bilo je još pojedinačnih donacija građana i preduzeća s područja naše općine - ističe Huskić, koji dodaje da će što hitnije ispuniti ovu obavezu, najvjerovatnije i do kraja ove sedmice.

Ovogodišnji budžet Tešnja, inače, bio je usvojen na iznos od 25.131.000 KM. Pomoć od 100.000 KM narodu Turske i Sirije sredinom prošlog mjeseca odobrila je i Vlada Zeničko-dobojskog kantona.