open-navfaktor-logo
search
Vrijedna investicija
Tešanj novom trafostanicom osigurao napajanje strujom za naredna desetljeća
Na lokalitetu Poslovne zone "Glinište" u Jelahu danas je u rad puštena novoizgrađena 110 kV trafostanica za napajanje područja općine Tešanj, potvrdio je Feni načelnik Tešnja Suad Huskić.
Merima Čustović
06.02.2023. u 16:58
get url
text
Trafostanica

On ističe kako se radi o investiciji ukupne vrijednosti oko osam miliona konvertibilnih maraka, za koju su veliku podršku imali od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i njenog premijera Fadila Novalića te Uprave Elektroprenosa BiH.

- Realizacijom ovog projekta područje općine Tešanj imat će u narednih 30 do 50 godina dovoljnu količinu električne energije, čime su stvoreni preduslovi za daljnji privredni razvoj naše sredine, a što mi je posebno drago. Ovaj je projekat i dio Strategije razvoja općine Tešanj, a na njemu smo radili posljednjih pet godina - ističe Huskić.

Napominje kako je izgradnjom te današnjim puštanjem u rad trafostanice u PZ "Glinište" omogućeno napajanje električnom energijom za tu općinu iz dva dodatna pravca - Teslića i Doboja, dok su do sada strujom snabdijevani samo dalekovodom iz pravca Maglaja te iz 110 kV trafostanice smještenoj u Poslovnoj zoni "Bukva" u Tešnju.

PZ "Bukva", dodaje Huskić, već je popunjena privrednim subjektima, dok je 15-ak hala sagrađeno te se u nekim već odvija i proizvodnja u PZ "Glinište", za čiju su izgradnju općina Tešanj i Zeničko-dobojski kanton izdvojili ukupno oko tri miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.