open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Tepić i ostali: Tijela zakopana u haremu džamije
Đikić je u iskazu naveo da je nakon toga vidio traktor parkiran pored džamije, a s bagera je mogao vidjeti kako ogromna količina krvi curi niz prikolicu traktora
05.11.2018. u 17:16
get url
text

Državno tužilaštvo je pročitalo iskaz svjedoka koji je naveo da su mu vojnici u ljeto 1992. godine naredili da iskopa rupu u haremu džamije u Donjoj Varoši kod Kotor-Varoši, da bi istog dana vidio kako se iz traktora u tu rupu ubacuju tijela ubijenih.

Svjedok Muhamed Đikić je izjavio da je 25. ili 26. juna 1992. godine čuo jaku pucnjavu u susjednom selu Kukavice i vidio da kuće gore. Istog dana je svjedok u svom mjestu Donja Varoš vidio kako bager lomi ogradu u mjesnom haremu.

Kada je izašao iz kuće, ispričao je svjedok, došla su dva srpska vojnika te mu je jedan od njih naredio da uđe u bager i iskopa rupu, a mještanima je, prema njegovom iskazu, rečeno da ne izlaze iz kuća.

Đikić je u iskazu naveo da je nakon toga vidio traktor parkiran pored džamije, a s bagera je mogao vidjeti kako ogromna količina krvi curi niz prikolicu traktora.

-Iz prikolice je najmanje 28 tijela 'iskipano', a kasnije je još jedan traktor dovezen u harem s tijelima. Čuo sam da su to ubijena lica iz Kukavica i centra - opisao je svjedok, dodavši da su mu naredili da zakopa rupu i da bager vrati u firmu "Komunalac".

Krajem iste godine ili početkom naredne, kazao je, u noćnim satima je iz kuće vidio kako dolazi bager u harem, a ujutro je vidio kako je harem prekopan, a okolo je bilo nekoliko kostiju. Ubrzo nakon toga, džamija je minirana, rekao je Đikić.

Prije čitanja ovog iskaza, vještak Rasim Skomorac je kazao da Đikić nije sposoban da svjedoči jer teško govori, slabe je orijentacije i otežane memorije.

Iskaz svjedoka Đikića je pročitan na suđenju Savi Tepiću, Dušku Maksimoviću, Dušku Vujičiću, Iliji Kurušiću i Radojku Keveroviću. Oni su optuženi za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši.

Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Vujičić, Maksimović i Keverović policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Na ovom ročištu je saslušana i vještakinja sudske medicine Sabiha Silajdžić-Brkić, na okolnosti uzroka smrti 30 osoba pronađenih i identifikovanih na lokalitetima Mali harem Kotor-Varoš, Novo groblje Banja Luka, Katoličko groblje Seti Anto i grobnica Kukavice.

Kako je rekla, uzroci smrti na pronađenim tijelima su prelomi kostiju opasni po život koji su nastali djelovanjem tupim mehaničkim sredstvom i ispaljenim projektilom ručnog vatrenog oružja. Za jednu osobu je vještakinja navela da je imala povrede nastale djelovanjem eksplozivnih sredstava.

Suđenje se nastavlja 19. novembra, kada bi Odbrane trebale iznijeti svoj plan dokaza, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.