open-navfaktor-logo
search
Jasne poruke
Teorije zavjera iza smjene Vlade KS: Je li rekonstrukcija dogovorena u maju ili u decembru?
Izetbegović, Komšić i Radončić su, podsjećanja radi, 17. maja ove godine potpisali zajedničku izjavu kojom su utvrdili principe i prioritete djelovanja patriotskog bloka u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti
19.12.2019. u 16:00
get url
text

Pored razloga koji su mogli dovesti do inicijative za smjenu aktuelne Vlade Kantona Sarajevo (KS), poput dodjele sredstava osobama i organizacijama bliskim političkim strankama, izdvajanja za helikopter, zapošljavanja srodnika, imenovanja osuđenih ratnih zločinaca i pravomoćno presuđenih osoba, rasta broja zaposlenih u institucijama KS ili izostanka bilo kakvih konkretnih, opipljivih i mjerljivih rezultata, predstavnici političkih opcija koje bi uskoro mogle postati opozicija radije biraju političke dogovore koji sežu u okvire teorije zavjere.

Takvu u javnost posljednjih nekoliko dana plasira i šef Naroda i pravde Elmedin Konaković, koji je predsjednike Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB), Željka Komšića i Fahrudina Radončića, optužio da su "ispalili niz nekih trivijalnih razloga" za smjenu Vlade KS.

- To im je bila teza zašto izlaze iz vlasti, a onda je Izetbegović u jednom intervjuu rekao da je sve to davno završio u maju i potpuno nekako Komšića i Radončića pokazao u pravom svjetlu – izjavio je Konaković za N1.

Izjavu na koju se Konaković referira je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović dao gostujući u emisiji "Vijesti u 7" Televizije Hayat.

Izetbegović je kazao da je "koaliciona saradnja sa SBB-om i DF-om dogovorena 17. maja, a da je 13. decembra precizirana".

- Jučer smo precizirali pozicije, od države pa naniže – dodao je Izetbegović.

U kojem dijelu ove izjave je Konaković pronašao "priznanje" da je smjena Vlade KS dogovorena u maju, ostaje misterija. Izetbegović, Komšić i Radončić su, podsjećanja radi, 17. maja ove godine potpisali zajedničku izjavu kojom su utvrdili principe i prioritete djelovanja patriotskog bloka u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

- DF, SBB i SDA su odlučili da formiraju snažan patriotski politički blok koji će, kao dio zakonodavne i izvršne vlasti na nivou BiH i Federacije BiH, djelovati na slijedećim prioritetima – piše u izjavi, u kojoj se dalje navode prioriteti koji se isključivo odnose na državni i federalni nivo vlasti.

VEZANI TEKST - Izetbegović, Komšić i Radončić potpisali zajedničku izjavu o formiranju vlasti

A onda su, kako je to Izetbegović kazao, 13. decembra predsjednici ove tri stranke "precizirali i pozicije, od države pa naniže", odnosno precizirali i rekonstrukciju Vlade KS.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Postignut dogovor o Kantonu Sarajevo, SDA će imati sedam ministara u Vladi

Još ranije je, podsjetit ćemo, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić najavljivao da će Vladi KS, koju čini "šestorka", dati godinu "mirnog mora" za ostvarivanje rezultata. U međuvremenu je, umjesto rezultata, nastao niz afera koje su obilježile rad kantonalne vlasti, a koje su neminovno dovele do gubitka povjerenja među koalicionim partnerima i u konačnici inicijative do smjene Vlade KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.