U saopćenju Ministarstva odbrane Tajvana navodi se da su u region poslani ratni avioni da upozore kineske avione da napuste to područje, a raketni sistemi su raspoređeni da nadgledaju zonu.

Prema podacima Ministarstva odbrane, u narušavanju identifikacione zone protivvazdušne odbrane učestvovalo je i 18 ratnih aviona kao i pet bombardera H-6.

Zvaničnici su kazali da su se kineski avioni vratili u Kinu preko Tihog okeana nakon što su narušili identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane u blizini južnog dijela ostrva.

Protivvazdušna identifikaciona zona Tajvana se nalazi izvan njegove teritorije i vazdušnog prostora, iako u tom prostoru ostrvske vlasti tvrde da imaju pravo da traže od dolazećih aviona da se identifikuju i objasne s kojom svrhom dolaze.

To je značajno veća oblast od suverenog vazdušnog prostora Tajvana koji se prostire 12 nautičkih milja od njegove obale.

Zvanični Peking tvrdi da je Tajvan, ostrvska država sa 24 miliona stanovnika, kineska otcijepljena provincija, dok Tajpej insistira na nezavisnosti od 1949. godine i ima diplomatske odnose sa najmanje 15 država.

Tenzije su nedavno eskalirale u Tajvanskom moreuzu, gdje je Kina poslala više od 150 letova u ono što Tajvan naziva svojom identifikacionom zonom protivvazdušne odbrane.